California baaritulistaja viimane sõnum: loodan, et mind peetakse hullumeelseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ian David Long 2017. aasta politseifotol
Ian David Long 2017. aasta politseifotol Foto: / AP/Scanpix

USAs Californias Thousand Oaksis avas endine merejalaväelane Ian David Long Borderline Bar and Grill baaris tule, tappes 12 ja vigastades 21 inimest.

USA meedia teatel jättis 28-aastane mees 7. novembril enne oma veretööd Facebooki sõnumi, mille abil politsei loodab jõuda ta teo motiivi jälile.

Mereväeallikate andmetel oli Longil pärast Afganistani missiooni posttraumaatiline stress, mille tõttu ta oli vaimselt ebastabiilne.

Longi viimane postitus sotsiaalmeedias oli: «Loodan, et mind peetakse hullumeelseks. Kas see ei ole suurepäraselt irooniline? Jah, olen hull, kuid teie ei oska pärast tulistamist muud teha kui loota ja palvetada. Või siis mälestate ja seda iga kord. Ja siis imestate, et miks sellised asjad toimuvad».

Ventura maakonna politsei teatel postitas mees sellise sõnumi vahetult enne tulistamist.

FBI esindajad Thosand Oakesis, mille Borderline Bar and Grill baaris leidis aset tulistamine
FBI esindajad Thosand Oakesis, mille Borderline Bar and Grill baaris leidis aset tulistamine Foto: Frederic J. Brown / AFP/Scanpix

Long oli juba varem politseile oma käitumise tõttu silma jäänud. Selle aasta aprillis sai politsei teate, et Long võib naabritele ohtlik olla ja politseinikud läksid uurima, mis toimub. Viis aastat USA merejalaväes olnud Long elas koos ema Colleen Longiga Californias Thousand Oakesi lähedases Newbury Parkis.

Meedia esindajad Ian David Longi elukoha juures Thousand Oakesis
Meedia esindajad Ian David Longi elukoha juures Thousand Oakesis Foto: APU GOMES / AFP/Scanpix

Politsei kutsus sündmuskohale ka psühhiaatrid, kes Longi uurisid, kuid siis langetati otsus, et ta ei vaja psühhiaatrilist ravi. 

Longi naaber Richard Berge sõnas meediale, et mehe ema Colleen Long muretses oma poja seisundi pärast, kuid poeg ei tunnistanud, et tal on probleeme.

Sugulaste teatel suri Longi isa vähi tagajärjel, kui ta oli laps ja see jättis temasse sügava jälje. Pere arvates muutus mees pärast Afganistanis käiku, käitudes viimasel väga kummaliselt.

Long ei olnud varem midagi kriminaalset toime pannud, kuid oli pisirikkumisi. Näiteks 2013. ja 2017. aastal pidas politsei ta kinni kiiruse ületamise eest ning 2015. aastal sattus ta ühes Thousand Oakesi baaris kaklusse.

Ian David Long 2017. aasta politseifotol
Ian David Long 2017. aasta politseifotol Foto: / AP/Scanpix

Long oli merejalaväes 2008 – 2013, saades kaprali auastme ja julguse eest mitu medalit. Ta oli 2010 – 2011 missioonil Afganistanis, olles seal kuulipildur. Enne sõjaväest lahkumist oli ta Hawaiil Kaneohe Bay sõjaväeosas.

Endise korterikaaslase Blake Winnetti sõnul oli Long kummaline, sest ta harjumused ja arusaamad olid ebatavalised.

«Ta oli üksik hunt, kellele ei meeldinud eriti suhelda. Ta oli sageli oma toas üksinda. Mulle ei jäänud silma, et ta oleks olnud vägivaldne,» lausus Winnett.

Long õppis 2013 – 2016 California ülikoolis kehakultuuri, tahtes saada treeneriks. Ta ei lõpetanud, kuna ei teinud eksameid ära.

Politsei jätkab uurimist, mis pani Longi baaris tule avama. Longi poolt tapetute seas on ka üks politseinik. 

Kui sündmuskohale saabunud politsei eriüksus baari sisenes, leidsid nad ka Longi surnukeha. Esmastel andmetel lasi mees end maha. 

Inimesed leinamas tulistamises hukkunuid
Inimesed leinamas tulistamises hukkunuid Foto: APU GOMES / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles