10 põnevat fakti PÖFFi avatseremoonia meistriteosest “Ärkamine”

PÖFF
, Elise Eimre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PÖFF

Tänavune PÖFF on toonud Eestisse tõelise aarde — dokumentaalfilmi “Ärkamine”, mis kutsub avastama meid ümbritsevat maailma täiesti uue pilgu läbi. “Ärkamise” maailm avaneb vaataja ees läbi innovaatiliste kaameralahenduste, et luua haarav visuaalne ruum mõtiskemaks elu ja selle vormide üle, mis pendeldavad üha drastilisemalt looduse ja tehisliku vahel. Järgnevalt saab avastada põnevaid fakte selle kõrgelennulise ja laiahaardelise linateose kohta.

1. “Ärkamist” filmiti koguni kuue aasta jooksul ning 35 erinevas riigis.

2. “Ärkamise” võlumaailma pääsesid ka kaadrid Eesti loodusest.

3. “Ärkamise” režissöör Tom Lowe pärjati filmi loomise ajal Greenwichi Kuningliku Observatooriumi poolt tiitliga Aasta Astronoomiafotograaf.

4. Lowe’i eesmärgiks oli teha film, mis suudaks visuaalselt rinda pista selliste kassahittidega nagu “Tasujad/Avangers” või “Tähtede sõda/Star Wars”, olles siiski loodud vaid kaamerate abil ning ilma eriefektideta.

Foto: PÖFF

5. “Ärkamine” on narreeritud maailmakuulsa näitleja Liv Tyleri poolt, kes sai tuntuks filmides “Armageddon/Armageddon” ja “Sõrmuste isand/Lord of the Rings”.

6. “Ärkamise” tegevprodutsendiks on legendaarne Terrence Malick, kes võitis rahvusvahelise tuntuse eeskätt filmiga “Elupuu/The Tree of Life”. Režissöör Lowe on varasemalt Malicki projektides operaatorina töötanud, millest üheks on “Karikate rüütel/Knight of Cups”.

7. “Ärkamise” helilooja Joseph Trapanese’i karjäär sai alguse koostööst Daft Punkiga, kellega ühiselt loodi filmimuusika legendaarsele sci-fi’le “Tron: Pärand/Tron: Legacy”

8. “Ärkamise” loomisel on kasutatud kinomaastikul seninägematut lahendust filmides helikopterist time-lapse kaadreid.

9. Lisaks on “Ärkamise” tegemisel teiste seas kasutatud ka liikumis-kontrollipõhist kaameratehnikat, mis loodi robotite abil.

10. “Ärkamise” maailma esilinastus toimub Eestis 22. PÖFFi avatseremoonial, kus on võimalik kõikidel huvilistel ka ise osaleda. Piletid üritusele asuvad siin.

Foto: PÖFF
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy
Tagasi üles