Suri romantiliste filmipaladega tuntuks saanud helilooja Francis Lai

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francis Lai 2017. aastal
Francis Lai 2017. aastal Foto: Gabriel Bouys / AFP/Scanpix

Prantsusmaa tuntud helilooja Francis Lai, keda tuntakse ta romantilisest filmimuusikast, suri 7. novembril 86-aastasena.

Kuulsa mehe surmast teatas ta kodulinna Nice’i linnapea Christian Estrosi, kuid ta ei avaldanud, mille tõttu helilooja suri, teatavad lemonde.fr ja variety.com.  

Lai sai tuntuks filmide «Un homme et une femme» (Mees ja naine), «Love Story» (Armastuse lugu) ja veel mitme kassahiti muusikaga.

Francis Lai mais 2018
Francis Lai mais 2018 Foto: EDMOND SADAKA EDMOND/SIPA / Scanpix

Lai pala «Where Do I Begin?» 1970. aasta filmist «Armastuse lugu», kus mängisid peaosi Ryan O’ Neal ja Ali MacGraw, peetakse ta suurimaks hitiks. Lai sai selle filmi muusika eest Oscari ja Kuldgloobuse auhinna.

Ali MacGraw ja Ryan O' Neal filmis «Armastuse lugu»
Ali MacGraw ja Ryan O' Neal filmis «Armastuse lugu» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lai ei soovinud alguses filmile «Armastuse lugu» muusikat kirjutada, kuna tal olid käsil teised projektid. Prantsuse näitleja Alain Delon, kes nägi sellest filmist katkendit, helistas Lai'le ja vestles temaga niikaua, kuni ta jäi nõusse. Delon ja produtsent Robert Evans lendasid Los Angelesest Pariisi ja näitasid heliloojale osaliselt valmis filmi.

Lai’le nähtu meeldis ja ta kirjutas ühe ööga sellele linateosele tunnusmuusika.

Lai eelmine hitt oli 1966. aasta filmi «Mees ja naine» romantiline pala, mis jõudis siis mitmete muusikaedetabelite tippu.

Lai’l oli aastakümnete pikkune koostöö režissöör Claude Lelouch'ga, kelle käe all valmis mitmeid edukaid filme. Nende viimane koostööfilm oli 2017. aastal tehtud «Chacun sa vie» (Igaühe elu), selles mängisid peaosi Johnny Hallyday, Eric Dupond-Moretti, Nadia Fares ja Jean Dujardin.

Lai tegi koostööd veel mitme prantsuse ja inglise režissööriga, kirjutades kokku filmimuusikat rohkem kui 100 filmile. Ta koostöö ameeriklastega jäi lühiajaliseks. Lai kirjutas muusika 1970. aasta  USA telefilmile «Berlin Affair» ja 1986. aasta miniseriaalile «Sins».

Francis Lai 1981. aastal
Francis Lai 1981. aastal Foto: RALPH GATTI / AFP/Scanpix

26. aprillil 1932 Nice’i sündinud Lai oli juba lapsena musikaalne, mängides akordionit ja klaverit. 20. eluaastate alguses kolis ta Pariisi, kus temast sai legendaarse lauljanna Edith Piafi saatemuusik. Ta hakkas siis ka laule kirjutama, mida tal oli lõpuks üle 600.

Tema palasid kandsid lisaks Piafile ette ka Juliette Gréco, Yves Montand, Mirelle Mathieu ja Johnny Hallyday.

Lai’d jäid leinama abikaasa ja kolm täiskavanud last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles