Video: elusa nälkja allaneelamise tõttu halvatuse saanud mees suri (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sam Ballard
Sam Ballard Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kaheksa aastat tagasi neelas austraallasest ragbimängija kihlveo tõttu alla elusa nälkja arvates, et temaga ei juhtu midagi.

20-aastasel Sam Ballardil tekkis 2010 ajukahjustus ja halvatus ning Sydney haiglas ravil olnud mees suri 2. oktoobril 2018, olles 28-aastane, teatab livescience.com.  

Ballardi haigestumist uurinud arstide sõnul sai sportlane koos nälkjaga parasiidi Angiostrongylus cantonensis, mida leidub rottide organismis. Oletatakse, et parasiit sattus nälkjasse rottide väljaheidete kaudu.

Angiostrongylus cantonensis tekitab bakteriaalset meningiiti, mille puhul tekib peavalu, uimasus, oksendamine ning ebatavaline tunne kätes ja jalagades. Inimene paraneb, kui see parasiit on ta kehast väljunud, kuid osa juhtumeid võivad olla tõsisemad, tekib närvisüsteemi ja aju kahjustus ning inimene võib elu kaotada.

Paar päeva pärast nälkja allaneelamist hakkasid Ballardil jalad valutama, ta oli uimane ja oksendas ning ta viidi haiglasse. Arstid diagnoosisid tal parasiidi tekitatud infektsiooni ja ta langes 420 päeva kestnud koomasse. Koomast ärgates oli tal tekkinud halvatus, ta sai liigutada ainult pead. Ta ei saanud rääkida ja teda oli vaja ööpäevaringselt hooldada.

Sam Ballard pärast haigestumist (vasakul) ja enne
Sam Ballard pärast haigestumist (vasakul) ja enne Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ballardi lugu jõudis rahvusvahelisse meediasse ka möödunud aastal, sest mehe hooldamisraha oli peaaegu otsakorral. Austraalia valitsus leidis siiski vajaliku summa, et ta hooldamine ja ravi saaks jätkuda.

Austraalia tervishoiuametnikud hoiatasid, et inimesed ei sööks keetmata ja küpsetamata nälkjaid, tigusid, konni, krabisid ja magevee krevette.

Nälkjas
Nälkjas Foto: Peter Nicholls / Reuters/Scanpix

Köögivilju tuleks nii enne toorelt söömist kui keetmist korralikult voolava vee all puhastada. Seda põhjusel, et aedviljadel võib olla nälkjatelt või tigudelt pärit parasiite ning mullast pärit baktereid, mis võivad raskeid haigusi tekitada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles