Ettevõtja Jüri Mõis: kuigi mina narkootikume ei teinud, siis ei saa välistada, et mõni pidu kontrolli alt väljus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis on praeguseks maha müünud oma kaks renoveeritud Pärnu maja ja siinmail käies peatub ta nüüd hotellis.
Jüri Mõis on praeguseks maha müünud oma kaks renoveeritud Pärnu maja ja siinmail käies peatub ta nüüd hotellis. Foto: Urmas Luik

Ettevõtja, omaaegne siseminister ja Tallinna linnapea Jüri Mõis rääkis hiljuti antud intervjuus oma koolipõlvest ja ärimeheks sirgumisest. 

Intervjueerija Sirje Niitra uuris Jüri Mõisalt, kas tema algus panganduses ja ärimaailmas oli selline, nagu seriaalis «Pank» kujutatakse.

Kuidas siis algul oli? Kas nii nagu praegu käivas «Panga» seriaalis, et vehkisite ööd ja päevad tööd ­teha? Kas tunned ennast seal filmis ära?

Ööd ja päevad tööl – see kestis esimesed kaks aastat. Seriaal kajastab hilisemat aega, kui sedagi. Kahe esimese osa põhjal võin kinnitada, et olukordi on kujutatud üllatavalt tõetruult. Naljakas on see, et keegi ei usu praegu, et ­selline ettevõtte sisekliima võis reaalsuses üldse eksisteerida. Hinnangud, mida seriaali kohta kuulnud olen, on vähem või rohkem negatiivsed ja see on ühe kodumaise uue kultuuriteose kohta ebaharilik. Seriaali kunstilist taset ei julge ma hinnata, aga ajaloolise kogemuse põhjal ei saa välistada, et tegemist on millegi sellisega nagu Eiffeli torn Pariisis või Solarise keskus Tallinnas. Algul peeti mõlemat sobimatuks koletiseks, aga aegamööda muutus arvamus vastupidiseks.

Olid siis ohjeldamatud peod narkootikumide ja paljaste naistega?

Mina ei ole kunagi narkootikume tarvitanud ega viibinud sellistes kohtades, kus seda ohtralt tehtud on. Ehkki seda ei näinud, ei välista ma, et mõni pidu kontrolli alt väljus. Ega panga juhid pruukinud kõike teada, mis tagatubades toimus. Mina olin siis juba abielus ja teistest oluliselt vanem.

Kas seriaali tegijad sinu kui toonase Hansapanga peadirektoriga konsulteerisid?

Ei, aga seriaali valmimisest ei tehtud saladust. Viis aastat tagasi esinesid stsenaristid Hansapanga kokkutulekul ja rääkisid pikalt kavatsusest teha seriaal, mis ei ole dokumentaal, vaid selleteemaline tõe ja fantaasia kombinatsioon. Ju seda tulebki sellisena vaadata.

Ehk on negatiivsed hinnangud seotud sellega, et hea teema on justkui ära rikutud? Hansapank on ju meile kõigile südamesse jäänud Eesti uue majanduse nurgakivina.

Sellega tuleb küll nõustuda, et Hansapank oli 90ndatel Eesti tsiviliseerumisel oluline asutus. Eks ta ole jäänud igaühele südamesse siiski veidi erinevalt.

Loe pikemalt Pärnu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles