Video: brittide arvates on kadunud MH370 lennuk Kambodža džunglis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi Boeing 777. Sarnane jäi 8. märtsil 2014 Lõuna-Hiina mere kohal kadunuks
Malaysia Airlinesi Boeing 777. Sarnane jäi 8. märtsil 2014 Lõuna-Hiina mere kohal kadunuks Foto: Stringer . / REUTERS/Scanpix

Briti piloodi Daniel Boyeri arvates on Malaysia Airlinesi lennuk Boeing 777, mis kadus 8. märtsil 2014, Kambodža džunglis.

Lend MH370 startis Malaisiast Kuala Lumpurist ja pidi lendama Hiinasse Pekingisse, kuid sinna ta ei jõudnud, kadudes Lõuna-Hiina mere kohal radariekraanilt, teatab news.com.au.

Hoolimata mitu aastat kestnud otsingutest ei ole selle lennuki ning pardal olnud 227 reisija ja 12 meeskonnaliikme saatus teada.

Kuvatõmmis flightradar24.com leheküljelt, millel on näha Malaysian Airlinesi lennu MH370 teekonda
Kuvatõmmis flightradar24.com leheküljelt, millel on näha Malaysian Airlinesi lennu MH370 teekonda Foto: / AP/Scanpix

Britist piloot Daniel Boyer hakkas MH370 juhtumit uurima omal käel, võttes appi Google Earth rakenduse. Boyeri väite kohaselt leidis ta satelliitpiltidelt objektid, mida saab pidada kadunud lennuki mootoriks, tüüriks ja kokpitiks. Need asuvad 16 kilomeetri kaugusel paigast, mida teine britt, dokumentaalfilmide tegija Ian Wilson peab Malaysia Airlinesi lennuki allakukkumise paigaks.

Boyeri sõnul on üks leitud objekt mõõtmetega 4,3 meetrit korda 2,7 meetrit ja teise pikkus on umbes 5,4 meetrit ning need mõõdud vastavad Boeing 777 mootorile ja kokpitile.  

«Olen vendunud, et need on pärit kadunud lennukist ja neid tuleb uurida,» lausus Boyer.

Filmitegija Ian Wilsoni sõnul uuris ta Google Maps rakenduses džungliala, mis jääb Kambodža pealinnast Phnom Penhist lõunasse.

Kambodža kaardil (punasega)
Kambodža kaardil (punasega) Foto: Wikipedia.org

Meeste uuring jõudis sotsiaalmeediasse, pakkudes huvi Hiina võimudele, kes kaasasid uuringusse kosmosesatelliidid, kuid hiinlaste sõnul nad midagi huvipakkuvat ja lennukile viitavat ei leidnud.

Wilson ja ta vend üürisid septembris helikopteri, et ise uurida Kambodža džungliala, mis asub Chrok La Eangi kose juures, kuid paksu metsa tõttu ei olnud just palju näha.

Vennad laskusid koos Kambodža endiste sõduritega langevarjude abil džunglisse. Neil tuli matkata mägisel maastikul kaks päeva paika, kus Google Mapsis oli näha ebatavaline objekt.

Wilsoni sõnul nad ei jõudnud sihtpunkti, kuna neil olid ees ebaseaduslikud puulangetajad, kes olid metamfetamiini laksu all, olles valmis neid tulistama. Lisaks on piirkonnas seni plahvatamata maamiine, mis on ohtlikud.

Lennunduseksperdid on nii Wilsoni kui Boyeri leidude suhtes skeptilised. Nende arvates on näiteks Google Mapsist leitu pigem pilt džungli kohal lendavast lennukist, mitte Boeing 777 vrakk.

Malaysia Airlinesi Boeing 777 valmistub maanduma Kuala Lumpuri lennuväljale. Sarnane lennuk jäi 2014 kadunuks
Malaysia Airlinesi Boeing 777 valmistub maanduma Kuala Lumpuri lennuväljale. Sarnane lennuk jäi 2014 kadunuks Foto: MOHD RASFAN / AFP/Scanpix

Üks Boyeri ja Wilsoni leide kommenteerinud anonüümne isik teatas, et alates Malaysia Airlinesi lennuki kadumisest 2014, on sotsiaalmeedias levinud pildid «džunglilennukist». Kommenteerija andmetel levisid «vrakipildid» näiteks detsembris 2015 ja märtsis 2017.

Malaysia Airlinesi lennuki kadumist uurinud rahvusvaheline meeskond, kuhu kuulusid mitme riigi eksperdid, leidsid India ookeani piirkonnast väikesid osi, mis võivad pärineda 2014. aasta märtsis kadunud lennukilt.

2015. aasta pilt Prantsuse õhujõudude CASA 235 lennukist, mille abil otsiti Malaysia Airlinesi kadunud lennukit
2015. aasta pilt Prantsuse õhujõudude CASA 235 lennukist, mille abil otsiti Malaysia Airlinesi kadunud lennukit Foto: Patrick Becot / AP/Scanpix
Ida-Aafrika Mosambiigi rannalt leitud lennukitükk, mis võib pärineda Malaysia Airlinesi Boeing 777 lennukist
Ida-Aafrika Mosambiigi rannalt leitud lennukitükk, mis võib pärineda Malaysia Airlinesi Boeing 777 lennukist Foto: NEELS KRUGER / AFP/Scanpix

Lennu MH370 saladus on seni lahendamata, kuna kogu lennukit ja pardal olnute surnukehi leitud ei ole.

Malaisias selle aasta esimesel poolel avaldatud MH370 lõppraporti kohaselt ei saa välistada, et see lennuk kukkus alla terroriakti tõttu.

MH370 lennuõnnetuse kohta avaldatud lõppraport
MH370 lennuõnnetuse kohta avaldatud lõppraport Foto: MOHD RASFAN / AFP / SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles