Kosmosevallutaja küljeluu: milline naine oli tegelikult «Esimese inimese» kaasa Janet Armstrong?

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filmis «Esimene inimene» kehastab astronaut Neil Armstrongi abikaasat Janet Armstrongi auhinnatud näitlejanna Claire Foy, tõmmates oma suurepärase rolliga tähelepanu naisele, kelle üleelamised seni teadmata olid. 

Asjaolu, et rolli valiti sellise n-ö kaliibriga näitleja nagu seda on Claire Foy, andis juba filmi eel märku sahinateks, et ainult kosmost filmis ei näe ning oodata on emotsionaalselt nüanssiderohket ja keerukat ülesastumist, mis viimaks astronaudi kaasale teenitud au annab.

Erilise luubi alla sattus Foy roll siis, kui astronaudi abikaasa ootamatult siit ilmast vaid kaks kuud enne filmi ekraanidele jõudmist lahkus: Janet Shearon Armstrong suri tänavu 21. juunil 84-aastasena kopsuvähki. Neil Armstrong ise lahkus siit ilmast kuus aastat varem, aastal 2012, olles 82-aastane.

Neil ja Janet kohtusid aastal 1956 ühel ülikoolipeol, mil Janet õppis majandust. Nad abiellusid ning kuigi olid selgelt väga armunud, hakkasid mured pihta peaaegu kohe. Põhjuseks Neili astronaudikarjäär, mis sundis paari eraldi elama. Kuna neile sündisid ka lapsed, siis jäigi Janeti haridustee ülikoolis pooleli, mida ta hiljem kahetses. Küll aga oli tal palju usku oma abikaasa unistusse ning toetas meest igal sammul. «Kuna ma mõistan oma abikaasa armastust tema töö vastu, siis ma pole kunagi kahelnud tema võimetes ega kartnud tema lendude pärast,» on Janet öelnud.

Naist nähti alati (ja näeb ka filmis) toetava jõu ja mõistva rahu võrdkujuna, lausa stoiliselt stabiilse ja ratsionaalse inimesena, kes aga vajalikul hetkel oskab väga mõjuvalt asju paika panna.

Ka «Esimeses inimeses» leidub stseen, kus Janeti terasest selgroog end ilmutab: kui tema raadiosaatja NASA poolt vaiki lülitatakse, tormab naine vihasena kohale ja nõuab, et saagu mis saab, ta peab kuulma, mis toimub. Veel enne äralendu sunnib ta aga endasse sulgunud ja poegadega hüvasti jätmist vältiva Neili lastega laua taha istuma ja olukorda selgitama ning hoiatama, et ta tagasi tulla ei pruugi.

Ka Neil Armstrong oli kuulus oma vaikse loomu ja tagasihoidlikkuse poolest. Seetõttu oli mõlemal raskusi kuulsusega toime tulemisel. Janet Armstrong on öelnud intervjuudes, et ei ole kunagi soovinud olla abielus kuulsusega ning püüdis iga hinna eest jääda realistiks ning kahe jalaga maa peale, nähes ka oma abikaasas ennekõike perekonnameest. Ometi oli see aeg, kus kangelaste naistest tehti kiiresti ajakirjade kaanestaarid. «Ma ei ole abielus astronaudiga. Ma olen abielus Neil Armstrongiga,» sõnas ta ajakirjale Life vahetult enne abikaasa Kuu-lendu. «Teadsin juba enne abiellumist, et ta unistab kunagi mingil moel Kuu peale lennata. See teadmine pole minu elu muutnud. Mulle on ta alati mu abikaasa, minu kahe poja isa.»

Katsumusi oli lisaks kosmose vallutuse ebakindlusele ning hilisemale kuulsusele teisigi. Nagu filmistki ilmneb, siis tabas Armstrongide peret 1961. aastal traagiline kaotus – pisitütar Karenil diagnoositii ajuvähk ning ta suri kõigest 2-aastasena. Tütre kaotuse valu saadab filmiski läbiva joonena Neil Armstrongi rännakut. Kõik elu suurimad katsumused võtsid Armstrongid vastu tugeva paarina ning abielu jäi pikaks ajaks püsima. Päris lõpuni Janet ja Neil siiski kokku ei jäänud ning nad lahutasid aastal 1994, olles olnud abielus 38 aastat. Janet Armstrong oli kuni surmani välja aktiivne liige organisatsioonis Keep-In-Touch, mis hoidis ühenduses varaste astronautide naisi, kellest paljud oma kaasad kaotasid.

Vaata, mida Claire Foy rääkis Janet Armstrongi kehastamisest:


Astronaut Neil Armstrongi kirjanik James R. Hanseni sulest pärineva biograafia ainetel stsenarist Josh Singeri («Spotlight») poolt filmiks adapteeritud linalugu jälgib ajaloolisele 1969. aasta kosmoselennule eelnenud kaheksat aastat, mil Armstrong end Maa kaaslasele küllaminekuks valmis sättis ning kui raske see ohtlik ettevõtmine Korea sõjas ja testpiloodiametis karastunud Armstrongi ning tema lähedaste jaoks oli. 

Filmi «Esimene inimene» näeb Apollo Kinodes alates 12. oktoobrist 2018.

 First Man
(2018) on IMDb

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Tahad rohkem Claire Foy'd näha? 

Peagi jõuab Eesti kinoekraanidele Stieg Larssoni hinnatud «Millenniumi» raamatute sarjal põhinev uus Lohetätoveeringu-lugu «Tüdruk ämblikuvõrgus: See, mis ei tapa» (The Girl in the Spider's Web). Peaosalist, südikat kättemaksuhimulist kaitsjat Lisbeth Salanderit kehastab Kuldgloobuse võitja Claire Foy («Kroon»). Hiljutise ülemaailmse bestselleri filmiversiooni on lavastanud 2016. aasta põneviku «Mees pimeduses» režissöör Fede Alvarez, stsenaariumi autorid on Jay Basu, Fede Alvarez ja Steven Knight.

Apollo Kinodes alates 9. novembrist 2018. 

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles