Pildid ja video: «langevad tähed» pakkusid 13. sajandi kindluse kohal kosmilist vaatemängu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Fotograaf jäädvustas Ühendkuningriigis Shropshire’is asuva  13. sajandi Cluni kindluse juures orioniidide meteoorivoolu, mida põhjustavad Halley komeedi jäänused.

44-aastase astrofotograafi Nick Jacksoni sõnul oli ta 20. oktoobri hilisõhtul pildistamas vana kindlust, kuid  ta sai suurepärasd fotod  «langevatest tähedest», mil oli orioniidide meteoorivoolu üks tipphetki, teatab Daily Mail.

Fotograaf Nick Jackson
Fotograaf Nick Jackson Foto: Nick Jackson / SWNS.com/Scanpix

«Taipasin kohe, et taban midagi suurepärast. Ma ei ole varem sellist meteoorivoolu näinud, igatahes olin õigel ajal õiges kohas,» sõnas inglane.

Jacksoni sõnul jäi tal alguses kaadrise üks suur ere «langev täht», kuid hiljem oli neid mitu.

Fotograaf jäädvustas orioniidide meteoorivoolu «langevaid tähti»
Fotograaf jäädvustas orioniidide meteoorivoolu «langevaid tähti» Foto: Nick Jackson / SWNS.com/Scanpix

Orioniidid pärinevad Halley komeedi sabast, seda komeeti oli viimati näha 1986. aastal ja järgmisel korral on ta Maalt nähtav 2061. aastal.

Halley komeet 1986. aastal
Halley komeet 1986. aastal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kui Maa ja Halley komeedi jäänuste tee ristub, siis ongi näha orioniidide meteoorivoolu. See leiab igal aastal aset oktoobris, siis tuleks vaadata kagutaevasse.

Orioniidide radiant ehk punkt, kus nad näivad tulevat, astub Orioni tähtkujus, mis on üks tähistaeva kirkamaid ja nähtav kogu maailmas. See sai oma nime kreeka mütoloogiast tuntud küti Orioni järgi.

Orioni tähtkuju
Orioni tähtkuju Foto: Nick Jackson / SWNS.com/Scanpix

Cluni kindlus asub Ühendkuningriigis Shropshire’is Cluni lähedal. Selle ehitas normann Robert de Say pärast Inglismaa vallutamist Normandia hertsogi William Vallutaja poolt. See kindlus kuulus pikka aega Fitzalani suguvõsale, kes hiljem kolis luksuslikumasse Arundeli lossi ja tegi Cluni kindlusest jahilossi. 16. sajandiks oli Cluni kindlus maha jäetud ja lagunenud. Lossi, mis nüüd kuulub Briti  arhitektuurilise pärandi hulka, konserveerimist alustati 19. sajandi lõpul.

Ühendkuningriigi Shropshire'i Cluni loss
Ühendkuningriigi Shropshire'i Cluni loss Foto: Nick Jackson / SWNS.com/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles