Esimese aasta tudeng jõi end ristimistseremoonia ajal surnuks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20-aastane Ed Farmer suri ülejoomise tagajärjel
20-aastane Ed Farmer suri ülejoomise tagajärjel Foto: Facebook

Newcastle'i ülikooli esimese aasta majandustudeng Ed Farmer jõi end viinast ja liköörist nii täis, et ei suutnud enne oma surma isegi kõndida. Ed suri, kuna tema aju ei saanud piisavalt hapniku, kui ta oli ülejoomise tagajärjel südamerabanduse saanud. 

20-aastasel Ed Farmeril, kes on Newcastle ülikooli esmakursuslane, aeti pea paljaks ning ta jõi seitsme minutiga ära üheksa ühikut likööri. Tema perekond võttis vastu raske otsuse, et avaldada video, milles on näha, kuidas poiss metroojaamas kokku kukub. Ta suri loetus tunnid hiljem. Perekond tahab, et see õpetaks teistele, mis võib liigjoomise tagajärjel juhtuda, kirjutas The Sun.

Ed oli nii purjus, et ta ei suutnud kõndida koos 40 liikmelise grupiga, kellega koos väljas oli. Nad olid teel majja, kus esimese aasta tudengid pidid roomama seaaita ja seapea seest viina jooma. Mõned tunnid hiljem leiti Ed, kelle alkoholi sisaldus veres oli viis korda kõrgem autoroolis lubatust (umbes neli promilli), leiti nurgas kössi vajununa ning ta ei hinganud. 20-aastane toimetati kiiremas korras haiglasse, aga arsti ei suutnud teda päästa.

Ed Farmer aastal 2014 koos sõpradega pidu pidamas.
Ed Farmer aastal 2014 koos sõpradega pidu pidamas. Foto: Facebook

Newcastle ülikooli esimese aasta tudengid said kutse osaleda põllumajanduse korporatsiooni ristimise tseremoonial. Neil kästi kaasa võtta 30 Briti naela, libesti, ujumisprillid, üllatusmuna ning rongipilet. Neil ei lubatud kellelegi peost rääkida, kuna need on ülikooli poolt keelatud. Tudengid aga püüavad tseremooniat edasi korraldada, kuna see on Newcastle'i ülikoolis olnud traditsiooniks viimased 40 aastat.

Turvakaamera salvestiselt on näha, kuidas grupp liigub baari «Beyond», kus neil kästi vaikuses istuda ja lühikese ajaga ära juua suurtes kogustes viina. Pärast seda mindi edasi järgmisesse baari, kus nad pidid sama protsessi läbi tegema. Korraks tehti peatus ühel põiktänaval, kus joodi vahelduseks lahjemat alkoholi ehk likööri ja söödi rõvedat toitu. Samal ajal, kui vanemad tudengid neid munadega loopisid, sõid tudengid tooreid mune ja kartuleid, kanajalgu, teelusika täis kaneeli ning beebitoitu.

Ed, kes käis varem 31 000 naela maksnud Oakhami erakoolis, jõi kokku 27 ühikut viina ning sinna vahele likööri. Grupil, kuhu ka Ed kuulus, paluti ühest baarist lahkuda, kuna personalile ei meeldinud maadlusmäng «sisaliku kaklus», mida noored pidasid. Pärast kolme erineva baari külastamist liiguti tagasi korporatsiooni esimehe James Carri juurde peade raseerimisele. Aga selleks ajaks oli Ed juba nii purjus, et ei suutnud kõndida. Turvakaameratelt on näha, kuidas kaks sõpra kannavad Edi läbi öise metroojaama.

Ed Farmer oli nii purjus, et ei suutnud enam ise kõndida, ja kukkus metroojaamas maha.
Ed Farmer oli nii purjus, et ei suutnud enam ise kõndida, ja kukkus metroojaamas maha. Foto: Kuvatõmmis videost

Üks 20-aastane tudeng Henry Lindley ütles: «Meil kästi asfaldil roomata umbes 90 meetrit. Teise ja kolmanda aasta tudengid kandsid maske ning taustal mängis tugev techno-muusika. Ed oli väga närvis. Ta värises hirmust.»

Esimese aasta majandustudeng Ed oli nii purjus, et ta ei suutnud mitte ühestki majas toimunud «mängust» osa võtta. Ta avastati teadvuseta olekus umbes kell viis hommikul ja kuigi ta toimetati kiiresti haiglasse, siis suri ta järgmisel päeval. Ed suri, kuna tema aju ei saanud piisavalt hapniku, kui ta oli ülejoomise tagajärjel saanud südamerabanduse. 

Tema surmajärgne uuring näitas, et kui Ed oleks varem haiglasse viidud, siis oleks saanud tema elu päästa.

Pilt Ed Farmeri Facebookist, mis on avaldatud 2015. aastal. See näitab, et poisil on ka enne ülejoomisega probleeme olnud.
Pilt Ed Farmeri Facebookist, mis on avaldatud 2015. aastal. See näitab, et poisil on ka enne ülejoomisega probleeme olnud. Foto: Facebook

Edi isa Jeremy Farmer sõnas, et ta on Newcastle ülikoolis ja õpilasliidus ülimalt pettunud, kuna nad ei ole suutnud lahendada tudengikorporatsioonide äärmuslikke ristimistseremooniaid.

Newcastle'i ülikooli registripidaja Dr John Hogan sõnas: «Pärast Edi surma oleme me vastu võtnud mitmeid reegleid, kuidas tudengite seas alkoholi liigjoomist teadustada ning kuidas enda ja kaastudengite turvalisust tagada.»

Üks tunnistaja Jonathan Hedley sõnas uurijatele, et ta oli WhatsApp rakenduse abil öelnud esimese aasta tudengitele, et nad eitaksid, et nad midagi pubimaratonist teavad. Ta ütles, et tema sõnum («Kolm e-d, poisid: eita, eita, eita») oli saadetud naljaga ja enne seda, kui ta sai teada, kui tõsise olukorraga on tegu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles