Pildid ja video: tehisintellekti «maalitud» portree pannakse esmakordselt oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehisintellekti loodud portree
Tehisintellekti loodud portree Foto: Christies / AP/Scanpix

Christie’s oksjonimaja korraldab sel nädalalõpul New Yorgis kunstioksjoni, kus on esmakordselt enampakkumisel tehisintellekti «maalitud» potree «Portrait of Edmond De Belamy».

Selle maali idee taga on Prantsusmaa Pariisi kunstnikeühendus Obvious, mille liikmed tegelevad tehiintellekti kunstiga, teatab livescience.com.

Prantsuse kunstnikeühenduse Obvious liige Pierre Fautrel ja tehisintellekti loodud maal «Portrait of Edmond De Belamy»
Prantsuse kunstnikeühenduse Obvious liige Pierre Fautrel ja tehisintellekti loodud maal «Portrait of Edmond De Belamy» Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP/Scanpix

Tegemist on portreega, mis loodi «vanade meistrite» stiilis, meenutades mõnevõrra Hollandi 17. sajandi meistri Rembrandt van Rijni teoseid.

17. sajandi Hollandi kunstniku Rembrandt van Rijni enda portree 1650
17. sajandi Hollandi kunstniku Rembrandt van Rijni enda portree 1650 Foto: akg-images /Scanpix

Tehisintellekti maalil on näha «laialivalguvat» meest, kelle rõivaid saab pidada Rembrandti aegseteks rõivasteks.

Christie’s oksjonimaja selgituse kohaselt ei saa tehiintellekt ise pintslit haarata, vaid tegemist on ikkagi inimestest programmeerijatega, kes tegelevad arvutikunstiga.

Pariisi kunstnike ühenduse teatel lõid nad legendi De Bellamy suguvõsast, kelle liikmetest nad pilte teevad ning Edmond De Bellamy portreemaal on osa sellest sarjast.

Naine vaatamas tehisintellekti loodud maali «Portrait of Edmond de Belamy»
Naine vaatamas tehisintellekti loodud maali «Portrait of Edmond de Belamy» Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP/Scanpix

Oksjonimaja hinnangul võib selle portree hinnaks kujuneda 7000 – 10 000 dollarit.

Oksjonile pandava maali loomiseks andsid ühenduse Obvious liikmed arvutile «tutvumiseks» 15 000 maali, mis on tehtud 14. – 20. sajandini. Tehisintellekti «treeniti» nägema kunstiteoste erinevaid visuaalseid elemente.

Obvious ühenduse liikme Hugo Caselles-Dupré teatel lõid nad algoritmi, mis koosnes kahest üksteisele vastu töötavast osast, millest üks oli genereerija ja teine kustutaja. Sellises kahe erineva «jõu» koostöös sündiski mehe portree.

Lõplik portree trükiti lõuendile ja raamiti, jättes mulje nagu tegemist oleks tõelise maaliga. Teose ühes nurgas on ära toodud algoritmi aluseks olev matemaatiline võrrand, mille abil portree loodi.

Tehisintellekti maali «Portrait of Edmond de Belamy» nurgas on näha matemaatilist võrrandit, mille alusel teos loodi
Tehisintellekti maali «Portrait of Edmond de Belamy» nurgas on näha matemaatilist võrrandit, mille alusel teos loodi Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP/Scanpix

Tehisintellekti loodud portree on niiöelda heas seltskonnas, sest sel oksjonile pannakse näiteks ka Andy Warholi, Marc Chagalli ja Pablo Picasso teoseid.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15. juuli 1606 Leiden – 4. oktoober 1669 Amsterdam) oli Euroopa tuntumaid maalikunstnikke ja Hollandi maalikunsti tuntuim esindaja. Seda kunstnikku iseloomustab omapärane valguse ja varju kasutamine.

Rembrandti enda portree 1633
Rembrandti enda portree 1633 Foto: akg-images /Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles