Itaalias Bolognas antakse jalgratturitele tasuta õlut (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu. Pilt on illustreeriv
Õlu. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Itaalia Bologna linnavõimud käivitasid üks aasta tagasi programmi, millega kannustatakse inimesi rohkem jalgsi liikuma, jalgrattaga sõitma ja kasutama auto asemel ühistransporti.

Bologna on Euroopas üks saastunumaid linnu, kus iga 100 elaniku kohta on 60 autot, teatab bbc.co.uk.

Itaalia Bologna
Itaalia Bologna Foto: Pexels / CC0 Licence

Linna saastatuse vähendamise ja tervisliku eluviisi projekti idee käis välja linnaplaneerija Marco Amadori. Projekt kannab nime Bella Mossa (Rõõm liikumisest) ja seda toetab rahaliselt ka Euroopa Liit.

Amadori sõnul sobivad Bologna vana-ja kesklinna kitsad tänavad jalgsi liikumiseks ja jalgrattaga sõitmiseks, mitte aga autoga liiklemiseks.

Itaalia Bologna
Itaalia Bologna Foto: Pexels / CC0 Licence

Inimesed saavad oma nutitelefonidesse laadidad rakendusi, mis registreerivad kõik jalgsikäigud, jalgrattaga sõitmised ja ühistranspordi kasutamised. Maksimaalselt saab päevas teha neli sellist «rohelist» teekonda, mille eest saab punkte. Vastavalt punktide suurusele, saab tervisliku ja keskkonnasäästliku eluviisi harrastaja kas tasuta õlut, jäätist või kinopileti.

Niisama lihtsalt siiski õlut ei saa, sest koos peab olema korralik punktisumma ning selliste punktide saamiseks tuleb palju liikuda. Punktide eest saab auhindu rohkem kui 100 Bologna poes, söögikohas või teenindusfirmas.

Bologna linnavalitsuse teatel on Bella Mossa väga populaarne. Näiteks sel aastal on rakenduste abil registreeritud 3,7 miljonit kilomeetrit «rohelist» liikumist ja reisimist.

Sellise eluviisi harrastajad on saanud liikumispunktide eest umbes 16 000 auhinda.

Sel aastal linlaste seas läbi viidud küsitlus näitas, et 65 protsenti kasutab autot vähe või üldse mitte ning 80 protsenti on hakanud rohkem jalgsi käima.

Itaalia Bologna tänavapilt
Itaalia Bologna tänavapilt Foto: Caro / Therese Aufschlager / Caro / Therese Aufschlager/Scanpix

Bologna on Emilia Romagna maakonna ja Bologna suurlinnapiirkonna halduskeskus. Bolognas elab umbes 400 000 inimest, koos eeslinnadega ulatub rahvaarv üle ühe miljoni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles