Oulu linn uuris välja, et baaride väliterrassil on soojadel suveõhtutel palju purjus inimesi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baar õhtusel ajal
Baar õhtusel ajal Foto: Pexels / CC0 Licence

Soome Oulu linnavalitsuse tervishoiuosakond tegi koostöös Oulu rakenduskõrgkooli tudengitega uuringu, milles ilmnes, et näiteks selle aasta augusti soojadel õhtutel oli linna baaride väliterrassidel palju purjus inimesi ning õhtu edenedes joobes inimeste arv kasvas.

Uuringu viisid läbi kuus Oulu rakenduskõrgkooli tudengit ja vabatahtlikku noort, kelle eesmärgiks oli uurida erinevates söögi- ja joogikohtades alkoholi tarbimist ja müüki, terrassi õdusust, turvalisust ja korra hoidmist, teatab oululehti.fi.

Uuringu läbi viinud noored olid restoranides külastajatena, kuid nad jälgisid seal toimunut ja tegid märkmeid. Samuti huvitas neid, milliseid  alkohoolseid jooke enim telliti  ja millised alkohoolsed joogid erinevates baarides ja pubides müügil olid.

Uuring toimus augustikuisel nädalalõpul kell 22.00 – 3.00. Jälgiti 14 terrassi, millest 11 olid baaride ja pubide ning ülejäänud kolm ööklubide terrassid.

Õhtusöök ja -jook. Pilt on illusteeriv
Õhtusöök ja -jook. Pilt on illusteeriv Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images/Scanpix

Ilmnes, et kõikides neis paikades oli pärast südaööd palju purjus kliente, kelle seas oli ka väga noori. Teenindajad ei uurinud alkoholi müümisel sageli kliendi vanust.

Teenindajaid oli terrassidel piisavalt, kuid mitte igal pool ei olnud turvatöötajaid. Terrassidele sissepääsu valvati üsna hästi.

Õhtu edenedes klientide arv kahanes, kuid samas joobes inimeste arv suurenes.

Uuringu teinud leidsid, et üldine atmosfäär terrassidel oli mõnus ning häirivalt käituvaid kliente oli vähe. Samas arvati, et terrassidelt kostev melu, inimhääled ja helid segavad ümbruskonna elanikke.

Alkoholivabu jooke oli palju saadaval ja teenindajad jagasid hea meelega nende kohta informatsiooni.

Oulu uuring viidi läbi Soome riikliku alkoholi- ja suitsetamisennetusprogrammi raames. Oulus on selliseid uuringuid viidud läbi alates 2016. aastast eesmärgiga edendada vastustustundlikku alkoholimüüki ja takistada alkoholi müümist joobes klientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles