Video: Mustast merest leiti 2400-aastane säilinud laev (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustast merest leiti 2400-aastane Vana-Kreeka kaubalaev
Mustast merest leiti 2400-aastane Vana-Kreeka kaubalaev Foto: HO / AFP/Scanpix

Musta mere arheoloogilise uurimisprojekti  allveearheoloogide teatel leidsid nad allveeroboti abil Bulgaaria ranniku lähedalt Vana-Kreeka laeva, mis on säilinud.

Arheoloogide hinnangul on tegemist umbes 2400 aasta vanuse laevaga, mille pikkus on 23 meetrit ning millel on alles pardad, mast, sõudjate pingid ja tüür, teatab theguardian.com.

Mustast merest leiti 2400 aasta vanune Vana-Kreeka laev
Mustast merest leiti 2400 aasta vanune Vana-Kreeka laev Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Uurijate sõnul asub see vana laev rohkem kui kahe kilomeetri sügavusel, kus see on säilinud tänu hapniku puudumisele.

«Tegemist on Vana-Kreeka klassikalise laevaga. Aravasime enne seda leidu, et niisuguses olekus laevu ei ole mitte kuskil. Selle laeva abil saame täiendada oma teadmisi iidsest laevaehitusest ja antiikaja laevandusest,» sõnas Musta mere arheoloogilise uurimisprogrammi esindaja, arheoloog Jon Adams.

Arheoloogide sõnul on tegemist kaubalaevaga, milliseid on kujutatud Antiik-Kreeka vaasidel. Näiteks Ühendkuningriigis Briti muuseumis asuval niinimetatud Sireenide vaasil, millel on näha Trooja sõja kangelase Odysseuse mereteekonda ja sireenide katset meremehi karidele meelitada. Odysseus annab oma meeskonnale enne sireenidega kohtumist käsu panna kõrvadesse vaha, et nad ei kuuleks sireenide laulu. Odysseus lasi end masti külge siduda, kuid vaha kõrva ei pannud.

Briti muuseumis asuv niinimetatud Sireenide vaas
Briti muuseumis asuv niinimetatud Sireenide vaas Foto: akg-images / Werner Forman/akg-images / Werner Forman/Scanpix

Uurimismeeskonna teatel ei ole neil plaanis seda laeva pinnale tuua, kuid laevast võetud väikestele puitosadele tehakse Briti Southamptoni ülikoolis süsinikuuring, et leiu täpne vanus kindlaks teha.

«Tahame kinnitust, et tegemist on maailma vanima ühes tükis säilinud laevaga,» sõnasid arheoloogid.

Musta mere allveearheoloogiline uurimine on kestnud kolm aastat ja selle jooksul on leitud üle 60 vana laeva. Samuti uuritakse leidude abil, kuidas Must meri on sajandite jooksul muutunud.

Vrakileidude seas on nii Vana-Rooma laevu, millel on täislast kinniseid amforaid, kuid ka 17. sajandi kasakapiraatide laevu.  

2400-aastase laeva leiust tehti kahetunnine dokumentaalfilm.

Mustast merest leiti 2400-aastane Vana-Kreeka kaubalaev
Mustast merest leiti 2400-aastane Vana-Kreeka kaubalaev Foto: HO / AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles