Printsid peavad Buckinghami paleest välja kolima, kuna seal on eluohtlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buckinghami palee
Buckinghami palee Foto: nationalpictures.co.uk / ©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Briti kuningliku pere esindajate teatel kolivad prints Andrew, prints Edward ja printsess Anne oma kodust Buckinghami paleest välja, kuna nende ema, kuninganne Elizabeth II on andnud käsu oma kolme lapse ja laste perede eluruumid remontida.

Remontimise põhjuseks on asjaolu, et 315-aastane ehitis on osaliselt aastakümneid olnud renoveerimata ja on ohtlik, eelkõige tuleohtlik, kuna seal puuduvad tänapäevased tulekahju ennetamise süsteemid, teatab express.co.uk.

St. Jamesi palee
St. Jamesi palee Foto: akg-images / Robert O'Dea / akg-images / Robert O'Dea/Scanpix

Briti meedia teatel paneb Elizabeth II oma kolm nooremat last elama St. Jamesi paleesse, mis pärineb Tudorite ajastust. Seda ehitati 1531 – 1536 ning väidetavalt liigub seal Inglismaad 1509 – 1547 valitsenud kuningas Henry VIII vaim.  

Inglise kuningas Henry VIII
Inglise kuningas Henry VIII Foto: Royalty / ©TopFoto/Scanpix

Briti kuninganna vanim laps, prints Charles elab Clarence House’is.

Prints Charles oma kodus Clarence House'is
Prints Charles oma kodus Clarence House'is Foto: Kirsty Wigglesworth / AP/Scanpix

Elizabeth II teine poeg, prints Andrew ja kolmas poeg, prints Edward on juba Buckinghami palee idatiivas asuvad elukohad vabastanud, kuid ei ole paleest veel lõplikult välja kolinud. Nad peaksid seda tegema aastalõpul.

Prints Andrew
Prints Andrew Foto: Steve Parsons / AP/Scanpix
Prints Edward
Prints Edward Foto: Caro / Sorge / Caro / Sorge/Scanpix

Printsess Anne’il võtab väljakolimine samuti aega.

Printsess Anne
Printsess Anne Foto: Gareth Fuller / AP/Scanpix

Buckinghami palees tehtud uuring näitas, et eriti idatiivas on palju vanu ja katkisi elektrijuhtmeid, mis pärinevad Teise maailmasõja eelsest ja järgsest ajast ning on väga ohtlikud. Ohtlikud elektrijuhtmed vahetatakse tänapäevaste vastu, paljudesse kohtadesse paigaldatakse tuletõkked ning ruumid remonditakse. Buckinghami palee remont kestab 2027. aastani ja see läheb maksma umbes 369 miljonit naela (416 miljonit eurot).

Enne remonti paigutatakse idatiiva ajalooline ja hinnaline mööbel ja maalid Buckinghami palee teistesse ruumidesse.

Buckinghami palee
Buckinghami palee Foto: Caro / Thomas Ruffer /Scanpix

Buckinghami palee renoveerimine peaks 2025. aastal jõudma põhjatiiba, kus elab kuninganna Elizabeth II ja ta mees, prints Philip. Ka nemad peavad siis ajutiselt elukohta vahetama.

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip
Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip Foto: Alastair Grant / AP/Scanpix

Kuningliku pere esindajate teatel on prints Philip oma ajaloolise kodu renoveerimisest väga huvitatud ja tutvub selle hoone varasemate joonistega.  Prints Philip osales 1992. aastal Windsori lossi renoveerimisel. See loss tuli remontida, kuna seda tabas 1992. aasta novembris tulekahju, mis hävitas palju vana ja väärtuslikku.

Prints Charles teatas juba varem, et kui ta kuningaks saab, siis ei asu ta elama Buckinghami paleesse, sest talle meeldib rohkem ta praegune kodu Clarence House.

Charles tegi ettepaneku, et siis võiks Buckinghami palees rohkem ruume turistidele avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles