Selma Blair sai pärast 15 aastat kannatust oma sümptomitele lõpuks diagnoosi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Actress Selma Blair from the FX show "Anger Management" takes part in a panel discussion at the FX Networks session of the 2012 Television Critics Association Summer Press Tour in Beverly Hills, California, July 28, 2012. REUTERS/Gus Ruelas (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT)
Actress Selma Blair from the FX show "Anger Management" takes part in a panel discussion at the FX Networks session of the 2012 Television Critics Association Summer Press Tour in Beverly Hills, California, July 28, 2012. REUTERS/Gus Ruelas (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) Foto: GUS RUELAS / REUTERS

Näitlejanna Selma Blair (46) tegi avameelse sotsiaalmeediapostituse, milles avaldas, et kannatab ravimatu haiguse käes. Pärast 15 aasta pikkust kannatamist on ta arstidelt lõpuks diagnoosi saanud. 

Näitlejanna avaldas, et sai elumuutva diagnoosi tänavu 16. augustil. «Olen puudega. Vahel ma kukun. Pillan asju. Mu mälu on hägune,» sõnas ta. «Ja mu vasak pool küsiks justkui katkiselt GPSilt juhtnööre. Aga me saame hakkama!»

Postituses avaldas ta, et proovis oma sümptomitele diagnoosi leida juba aastaid. Alles siis, kui haigus avaldus agresiivselt sattus ta õige arsti juurde. Selgus, et naine võis ravimatu haiguse käes kannatanud olla juba viimased 15 aastat. «Tunnen end kergendatult, et vähemalt nüüd tean.»

Hoolimata sellest, et naise poolt põetavale sclerosis multiplexile ei ole hetkel ravi, ning see aheldab igal aastal tuhandeid inimesi ratastoolidesse ja lõksu oma enese kehasse, jääb naine optimistlikuks ning loodab enda eeskujuga anda lootust ka teistele. 

Füüsilistest takistustest hoolimata püüab Selma elada täisväärtuslikku elu ning jätkata tavapäraste tegevustega. «Tahan taas oma pojaga mängida. Tahan mööda tänavat kõndida ja sõita oma hobusega. Mul on SM ja minuga on kõik hästi.»

Sclerosis multiplexi tekkepõhjused on hetkel teadmata. Arvatavasti tekib see keskkonna teatud mõjude ning pärilike eelsoodumuste koosmõjul. See on pea- ja seljaaju haigus, mille korral kahjustub närvirakkude ümber olev müeliinkiht. See tekitab närviimpulsside levimise koordineerituses tugeva häire.  Haiguse käigus tekib autoimmuunne põletik, mille tagajärjel pöörduvad inimese loomulikud kaitsemehhanismid närvikoe vastu. Selle tulemusena kahjustub närvisüsteem. Haiguse kulg on tavaliselt vahelduvate ägenemiste ja paranemistega või siis kulgeb krooniliselt ja progresseeruvalt.

Loe Selma postitust täies mahus SIIT

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles