Eesti Oscari-püüdjad lendavad LAsse: oleme seal 12 päeva, et filmi võimalikult efektiivselt tutvustada

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Võta või jäta» produtsent Ivo Felt ja režissöör Liina Triškina-Vanhatalo Varssavi filmifestivalil
«Võta või jäta» produtsent Ivo Felt ja režissöör Liina Triškina-Vanhatalo Varssavi filmifestivalil Foto: Liina Ristoja

Äsja lõppenud Varssavi filmifestivalil debüütide ja režissööride teiste filmide võistlusprogrammis linastunud Liina Triškina-Vanhatalo filmi «Võta või jäta» ootab lähiajal ees tihe festivaliprogramm ning Oscari-kampaania.

Tänaseks on film linastunud peale Poola pealinna veel Luxembourgi festivalide võistlusprogrammides. Edasi rändab film Hollandisse, kus ootab ees filmifestival Noordelijk, ning sealt võetakse juba ette tee Saksamaale, kus Eesti tänavust Oscari-kandidaati näidatakse Cottbusi filmifestivalil ja ühel Euroopa vanimal rahvusvahelisel Mannheim-Heidelberg filmifestivalil. «Teeme ka Lübecki festivalil ühe erilinastuse, veel on kinnitatud Arras Prantsusmaal,» loetles Felt filmi tulevast teekonda Euroopa publiku ees.

Festivalid on hea lakmus testimaks, milline on võõramaise publiku vastuvõtt Eesti filmitegijate tööle ja ideedele. Küsimuste ja vastuste voorud publiku ja filmitegijate vahel on linastuste järel andnud tunnistust «Võta või jäta» sisu piirideülesest inimlikust mõjust. «Film näib olevat universaalne ja enamus küsimusi ei ole mitte niivõrd filmi enda, kuivõrd filmi teemade, üksikvanemluse ja võõrsil töötamise ja elamise kui nähtuste kohta. Need on üldmõistetavad ja valusad teemad mitte ainult väikese rahva jaoks. Sageli on filmijärgsed aruteldu nii pikad ja põhjalikud, et meid palutakse saalist lahkuda, kuna uus film tuleb peale,» kirjeldab produtsent välispubliku elavat huvi. «​Loo sisu seisukohalt küsitakse vahel – mis siis ikkagi Maiga juhtus, kui Erik läks ööklubisse? Meie aravates ei ole vaja sellele täpset vastust anda, jätame siin vaatajale pisut ruumi mõelda ja ette kujutada.»

Kriitilise tagasiside poolt tõstetakse esile Eesti filmi näitlejatöid. «Reimo Sagor on meie selge trump! Reimo on ekraanil nii orgaaniline, meile on öeldud, et see film paistvat seetõttu lausa dokumentaalsena. Ja kuna Liina on lapsed filmis väga hästi mängima saanud, siis imestatakase ka seda,» märkis Felt.  

Millised sammud aga ootavad hetkel ees seoses filmi Oscaritele esitamisega? «Lendame sel neljapäeval Liina ja Reimoga LA-sse, oleme seal 12 päeva, et filmi võimalikult efektiivselt tutvustada,» teatas produtsent. 

Film esindab Eestit Ameerika Filmiakadeemia auhindade ehk Oscarite konkurentsis parima võõrkeelse filmi kategoorias, kuhu on igal riigil õigus esitada igal aastal üks linateos. Tihedast kandidaatide konkurentsist (kokku 87 filmi) valitakse esmalt välja kandidaatide lühinimekiri (läinud aastal 92st filmist 9), mis kuulutatakse välja 17. detsembril ning ametlikud nominendid (viis) kuulutatakse välja 22. jaanuaril 2019. Ameerika Filmiakadeemiasse kuulubumbes 6000 filmiprofessionaali, sh näitlejad, rezissöörid ja produtsendid – kui paljud neist Eesti filmi vaatama jõuavad ning selle poolt hääletada, ongi suuresti juba ka kampaania küsimus. 

Oscarite gala ise leiab aset 24. veebruaril 2019.

«Võta või jäta» on lugu peategelase pikast, keerulisest ja kohati koomilisest isaks kasvamise teekonnast. Ühel unisel laupäevahommikul saab 30-aastane ehitaja Erik (Reimo Sagor) jalustrabava uudise: endine tüdruksõber Moonika (Liis Lass), keda mees pole pool aastat näinudki, on just lapse sünnitanud. Tüdruku. Naine ise pole emaduseks valmis ja kui mees last endale ei taha, läheb tüdrukuke lapsendamisele. Võta või jäta! See on lugu, mille käigus tavalisest eesti mehest saab igapäevaelu kangelane, Superman, kes on oma isaduse eest valmis küünte ja hammastega võitlema. Mis teeb isast isa? Film valmis Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles