Vähetuntud fakte valge räpigeeniuse Eminemi elust: pidevad tülid emaga ja ahastus, et tütre jõulukingiks pole raha

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eminem 2002. aasta filmis «8 Mile», milles räppar mängis peaosa ja sai parima originaallaulu Oscari.
Eminem 2002. aasta filmis «8 Mile», milles räppar mängis peaosa ja sai parima originaallaulu Oscari. Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan

Marshall Mathers kolmas, kes tähistab täna oma 46. sünnipäeva, on elanud väga kirevat elu, kasvades vaesuses, kannatades kodust vägivalda, hülgamist ning võideldes narkootikumisõltuvusega. Nüüd, keskikka jõudes, on Eminem jätkuvalt maailma edukaim valge räppar.

Isiklik elu

Eminem on sündinud 17. oktoobril 1972 Missouris Saint Josephis. Eminemi ema on Deborah Rae «Debbie» Nelson Mathers-Briggi ja isa Marshall Bruce Mathers Jr. Ta on ainuke laps. Ta on inglise, saksa, šoti, šveitsi, poola ja luksemburgi juurtega.

Tema vanemad kohtusid 1969. aastal, kui Bruce oli 18 ja Debbie 14-aastane. Nad mängisid koos bändis Daddy Warbucks, Ramada hotellides Dakotade ja Montana osariikide piiri lähedal. Tema isa hülgas pere, kui Eminem oli vaid 18-kuune, kolides Californiasse. Eminem kirjutas oma isale tihti, kuid kõik tema kirjad tulid tagasi templiga «tagastada saatjale».

Eminemi ema Deborah Rae Nelson
Eminemi ema Deborah Rae Nelson Foto: Dodoodad

Eminem jäi ema hoole alla ja nad virelesid vaesuses. Nad kolisid palju Missouri ja Michigani osariikide vahet, elades peamiselt Kansas Citys ja Detroitis, peamiselt pereliikmete juures, harva ühes majas kauem kui aasta. Lõpuks jäid nad paikseks Detroiti, elades peamiselt mustanahaliste madalama keskklassi linnaosas, kus peale nende oli veel ainult kaks valgete majapidamist. Lapsena huvitus Eminem palju jutustamisest, kooli ajal tahtis ta algul saada koomiksiartistiks.

Eminemi suhted emaga polnud head ja nad tülitsesid palju. Üks sotsiaaltöötaja kirjeldas tema ema kui «kahtlustava ja peaaegu paranoilisena». 1987. aastal kohtus Eminem oma tulevase abikaasa, Kimberly Ann Scottiga, kes oli kodust põgenenud. Debbie lubas tal nende juures elada.

50 Cent on Eminem õpipoiss, kelle suurimaks hitiks on «In the Club»
50 Cent on Eminem õpipoiss, kelle suurimaks hitiks on «In the Club» Foto: SCANPIX

Eminem käis kolm aastat Detroiti äärelinnas Warrenis Lincolni keskkooli üheksandas klassis, kuni kukkus 17-aastaselt popitegemise ja halbade hinnete tõttu koolist välja. Kuigi inglise keeles läks tal hästi, ei huvitanud teda kirjandus (ta eelistas koomikseid) ning talle ei meeldinud matemaatika ja ühiskonnaained. Ta töötas mitmetel töödel, et aidata emal arveid maksta, kuigi ema teda tihtipeale kodust välja viskas. Kui ta ema läks välja bingot mängima, pani Eminem tihti muusika mängima ja kirjutas laule.

20-aastaselt sattus Eminem esimest korda seadusega pahuksisse, kui ta vahistati autoaknast paintballirelvaga tulistamise eest. Kuna ohver kohtusse ei ilmunud, siis protsess tühistati.

Eminem on kaks korda abielus olnud Kimberley Ann Scottiga ja kaks korda lahutanud. Nad kohtusid keskkoolis ja nende kokku-lahku suhe algas 1989. 25. detsembril 1995 sündis neil tütar Hailie Jade Scott. Esimest korda abiellusid Kim ja Eminem 1999. 2000. aastal tegi Kim enesetapukatse. 2001 nad lahutasid. Uuesti abiellusid nad 2006. aasta jaanuaris, kuid juba sama aasta detsembris algas nende lahutusprotsess, mille põhiline vaidlusteema oli nende tütre hooldusõigus.

Eminemi tütar Hailie Jade Scott Mathers. 2017
Eminemi tütar Hailie Jade Scott Mathers. 2017 Foto: Instagram

Eminem on lapsendanud veel kaks tüdrukut: Kimi õetütre Alaina Mathersi ja Whitney, kes on Kimi tütar tema eelmisest suhtest. Lisaks on Eminem oma poolvenna Nathani seaduslik hooldaja.

Eminemi on palju kordi kohtusse kaevatud. Sealhulgas on seda teinud tema naine ja ema. Eminem on laulutekstides korduvalt süüdistanud oma ema narkootikumide tarvitamises. Ema nõudis kohtu kaudu 10 miljonit dollarit, aga sai ainult 1600 dollarit. Kim Scott kaebas ta kohtusse pärast seda, kui Eminem oli 2001 oma laulus «Kim» kujutanud tema vägivaldset surma.

Eminemi kaebas 2001. aastal maine kahjustamise eest kohtusse ka prügivedajana töötav mees D'Angelo Bailey, kes kooliajal oli Eminemi kiusanud, kui Eminem seda oma laulus mainis. 20. oktoobril 2003 lükkas kohus hagi tagasi.

Eminemi on süüdistatud narkootikumide omamises ja inimese (laadimata) relvaga ähvardamises. Ta sai 2000 dollarit trahvi, lisaks mitu tundi ühiskondlikult kasulikku tööd ja tema relvakandmisluba peatati aastaks. 2004 mõisteti ta 30 päevaks vangi, kui narkotestis vahele jäi. Ta on tunnistanud oma sõltuvust mitmest ravimist, mis kuuluvad valuvaigistite ja unerohtude hulka.

Stseen 2002. aastal linastunud filmist «8 miili», pildil Brittany Murphy ja Eminem.
Stseen 2002. aastal linastunud filmist «8 miili», pildil Brittany Murphy ja Eminem. Foto: SCANPIX

Kuna Eminem on räpimaailma suur staar, siis püüavad nii mitmedki tippu pürgivad artistid läbi Eminemi kuulsaks saada. Aga selle asemel, et hakata tema õpipoisiks, nagu tegi omal ajal 50Cent, dissivad (dis ehk disrespect) nad laulusõnades Eminemi ja tema muusikat. Eminem on nii mitmelegi vastanud, aga see ei ole teinud muud, kui andnud tüliõuna esimesena hammustanud tundmatule artistile suurema meedia tähelepanu.

Viimane suurem juhtum oli räppari Machine Gun Kelly ehk MGK'ga, keda Eminem oli ühes oma laulus pigem positiivselt maininud. MGK aga mõistis seda valesti ja lõi laulu «Rap Devil». Laulu pealkiri on vastusõnaks Eminemi aastaid tagasi tehtud paroodialaulule «Rap God». MGK laul ongi puhtalt üles ehitatud Eminemi kritiseerimisele.

Pärast laulu väljatulemist arvasid paljud, et Eminem vastab MGK-le, eriti veel sellepärast, et võhik mainis laulus Eminemi tütart. Eminem aga ei teinud muud midagi, kui mainis hilisemas intervjuus, et MGK ei ole piisavalt relaventne, et ta «Rap Devili» autorile vastusõna anda viitsiks.

Muusika

Ta alustas räppimisega 14-aastaselt keskkooliaegse sõbra Mike Rubyga. Nad kasutasid artistinimesid «Manix» ja «M&M», viimasest lõpuks kasvaski välja tema lavanimi Eminem. Ta hiilis tihtipeale salaja koos oma sõbra Proofiga lähedalolevasse Osborni keskkooli, et osaleda koolisööklas freestyle'i-räpilahingutes. Laupäeviti osalesid nad Detroiti Hip-Hop Shopis räpivõistlustel. Valgena oli Eminemil peamiselt mustanahaliste domineeritud räpimuusikas raskem läbi lüüa, kuid ta sai underground hip hopi ringis kuulsaks.

Kui tema reputatsioon kasvas, võeti teda paljudesse räpigruppidesse, esimesena New Jacks'i gruppi. Kui see läks laiali, moodustas ta koos Proofi ja nelja teise räppariga räpigrupi D12. Tema demoalbum «Infinite», mis anti välja 1996. aastal, ei olnud edukas. Paljud laulud sellelt plaadilt räägivad tema raskusest tema äsjasündinud tütre Hailie üleskasvatamisest nappide rahaliste vahenditega – tema jutu järgi oli tal peale töölt vallandamist 1996. aasta detsembris Hailile kingi ostmiseks vaid 40 dollarit.

Dr. Dre on üks Eminemi karjääri arhitekte. Tema võttis noore valge räppari enda tiiva alla ja aitas tal tippu tõusta.
Dr. Dre on üks Eminemi karjääri arhitekte. Tema võttis noore valge räppari enda tiiva alla ja aitas tal tippu tõusta. Foto: AP / Scanpix

1997. aastal, kui Eminemi ema ta kodust välja viskas, läks Eminem Los Angelesse, et osaleda Rap Olympicsi räpivõistlusel, mis toimus LAXi lennujaama juures 24. oktoobril 1997. Ta tuli teiseks, kuid ühte tema «Slim Shady EP» demoplaati mängiti hiljem Aftermath Entertainmenti plaadifirma omanikule Dr. Drele, kes võttis ta enda tiiva alla. Lapsepõlves oli Eminem N.W.Ad kuulanud ja sealt saanud ka Dre fänniks.

Eminem raamatu «The Way I Am» kaanel
Eminem raamatu «The Way I Am» kaanel Foto: AP / Scanpix

Eminem oli areenile plahvatanud 1999. aastal ülimalt hea räppimise ja kõmuliste laulusõnadega. Tema debüütalbumi produktsioon oli tänu Drele silmapaistev. Dre on töötanud kõigi Eminemi albumitega ja aidanud ka Eminemi protežeed 50 Centi. 

21. oktoobril 2008 avaldas Eminem autobiograafia «The Way I Am», milles kirjeldas üksikasjalikult oma probleeme vaesuse, narkootikumide, kuulsuse, meeleheite ja depressiooniga, samuti jutustas ta seal lugusid enda kuulsakssaamisest ja kommenteeris avalikkuse kõneaineks saanud eluseiku. Lisaks sisaldas raamat mitme laulu sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles