Liina Vahtrik ebatavalisest lapsepõlvest: mõtlesin, et kunstnikud ei peaks üldse lapsi saama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadriorg, Tallinn, 18.09.2015
Näitleja Liina Vahtrik
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Kadriorg, Tallinn, 18.09.2015 Näitleja Liina Vahtrik FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Näitleja Liina Vahtrik (46) sündis ebatavalisse peresse. Tema mõlemad vanemad on loomeinimesed ning peremudel harjumuspärasest erinev. 

Helgi Sallo külastas koos tütre Liina Vahtrikuga Vikerraadio saadet «Käbi ei kuku», kus üheskoos meenutati suureks kasvamise valu ja võlu. Liina isa oli 2011. aastal meie hulgast lahkunud bariton Uno Heinapuu, kes näitleja Helgi Salloga justkui poole kohaga kooselu pidas. Uno jagas end kahe pere vahel, kuid tol ajal 30-aastasele Helgile selline elukorraldus sobis. Või vähemasti õppis ta sellega leppima.

Tütar Liina siiski tunnistas, et tundis noorena isafiguurist puudust. Sama kehtis tegelikult ka ema kohta. «Niisamagi juba üksikvanema laps on keeruline olla, aga ma kujutan ette, et kunstnikust üksikvanema laps on veel klass omaette. Ma mõnda aega isegi mõtlesin, et kunstnikud ei peaks üldse lapsi saama. Nende närvikava on nii teistsugune, nende rutiinitaluvus reeglina on madalam, nende närvid on hästi pinna peal, stabiilsus ja turvalisus ei ole just kunstniku töövahend ja ei saakski olla, muidu ei sünniks kunsti,» meenutab Liina ebaharilikku lapsepõlve loomeinimeste kõrval kasvades. 

Helgi Sallo 75. sünnipäeva tähistamine kolleegidega Estonia teatri valges saalis. Helgi koos tütar Liinaga, 2016. 
Helgi Sallo 75. sünnipäeva tähistamine kolleegidega Estonia teatri valges saalis. Helgi koos tütar Liinaga, 2016. Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics

«Mina tundsin küll mehest majas puudust. Kui ma olin väike, viisin ma kooli ema leeripildi, kus oli valge kleit ja lilled käes ja siis valetasin teistele, et see on ema pulmapilt, aga isa on praegu kempsus,» naeris Vahtrik. «Ma mõnda aega isegi mõtlesin, et kunstnikud ei peaks üldse lapsi saama.» Ometi on aeg teinud oma töö ning Liina mõistab oma lapsepõlve ilu, mis oli täis kultuuri, kunsti, ema poolt etendustelt koju toodud lilli ja raamatuid. Isa hoidis noore Liina meele erksa ka muusika vallas ning praegu pole Liinal oma vanematele enam ühtki etteheidet. 

Liina Vahtrik on isegi kahe lapse ema: tütar Reti saabus perre, kui Liina oli vaid 19, poeg Johannese aeg saabus 15 aastat hiljem. 

Kuula saadet «Käbi ei kuku» või loe refereeritud täispikka artiklit Menust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles