Astrofüüsik arvustab: kuidas meeldis Ene Ergmale Kuu-film «Esimene inimene»? (1)

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kinodesse jõudnud suurejooneline Kuu-missiooni film «Esimene inimene» (First Man) kogub üle maailma kiidusõnu oma realistliku ja väljapeetud stiili poolest. Kuidas aga võtavad filmi vastu elupõlised kosmosespetsid? Kinoportaal uuris astrofüüsik Ene Ergmalt, kuidas talle film meeldis. 

«Film «Esimene inimene» oli väga-väga hea,» leiab Ergma. «Pelgasin, et näidatakse tavalist Ameerika-laadset filmi magusast kangelasest, kes läbi raskuste, mida ta ületab hämmastava kergusega, jõuab lõpuks sihile. See film oli aga tõelisest inimesest, kellel tuli läbi käia väga valusaid teid, enne kui ta oma unistuse jõudis täita. Fantastiline!»

Astronaut Neil Armstrongi kirjanik James R. Hanseni sulest pärineva biograafia ainetel stsenarist Josh Singeri («Spotlight») poolt filmiks adapteeritud linalugu jälgib ajaloolisele 1969. aasta kosmoselennule eelnenud kaheksat aastat, mil Armstrong end Maa kaaslasele küllaminekuks valmis sättis ning kui raske see ohtlik ettevõtmine Korea sõjas ja testpiloodiametis karastunud Armstrongi ning tema lähedaste jaoks oli. 

«Esimese inimese» režissööriks on noor režissöör Damien Chazelle («Whiplash», «La La Land»), kes on viimastel aastatel olnud julgelt suurfilmide sõiduvees ning teeninud ära suurel hulgal tunnustust (ennekõike Oscari-nominatsioonid ja -võidud). Mees sihib ka uue filmiga selgelt ajaloolist menu ning stardipakult paistab perspektiiv paljutõotav – eriline tunnustus oli juba seegi, et kosmose vallutuslugu mitte üksnes Veneetsia filmifestivali võistlusprogrammi ei valitud, vaid kogu sündmusele avapaugu andis.

Kaalukas ja katsumusterohke roll võib kõigi eelduste kohaselt tähendada auhinnasadu ka peaosatäitja Ryan Goslingule. 

Filmi näeb Apollo Kinodes alates 12. oktoobrist 2018.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles