Hiinas populaarne yijinjing aitab tervisehädad seljatada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yijinjing`i harjutuste joonised
Yijinjing`i harjutuste joonised Foto: Wikipedia.org

Hiinas üha populaarsemaks muutuv yijinjing aitab tervisehädasid seljatada ning mitmeid haigusi ennetada.

Üle 1500 aasta vana

yijinjing

koosneb venitus- ja hingamisharjutustest, kirjutab China Daily.

Selle terviseparandamise tehnikat on pikka aega harrastanud Shaolini  templi mungad  ning veel 40 aastat tagasi oli see avalikkuse eest varjatud.

Nii nagu taiji puhul, on ka selle tehnika aluseks on hingamine.

«Yijinjing aitab kehaenergia liikumist, veresoonkonna tööd parandada ning meelt rahustada. Tunnen, et pärast sellega tegelema hakkamist on mu kaelavalud, peavalud, katkendlik hingamine ja külmetushaigused kadunud» sõnas sellega tegelev insener Liu Sha.

Asjatundjate kinnitusel ei ole  yijinjing`is midagi müstilist.

«See hingamisharjutustest, lihase- ja kõõlusevenitamisest koosnev harjutustekompleks meenutab oma olemuselt nii joogat kui ka taiji`d,» lisas selle ala õpetaja Liu Yuchao.

Hiina ajaloolaste sõnul on need harjutused Henani provintsis asuva Shaolini templi üks tähtsamaid pärandeid. Sealt pärineb ka Hiina kung-fu.

Legendi kohaselt on aga hingamis- ning lihaste- ja kõõlusteharjutuste loojaks legendaarne Bodihidharma. Ta lisas chan-budismile võitluskunste, et Shaolini templi mungad oleksid võimelised paremini meditatsioonile keskenduma ning oma elupaika sissetungijate eest kaitsma.

Aastasadu harrastasid yijinjing`i ainult mungad ja sellest tehnikast sai avalikkus teada alles 1960. aastatel, mil seda kirjeldas kirjanik Louis Cha oma võitluskunstide romaanides.

Nende romaanide peategelased on tavalised mehed, kellest pärast Shaolini templis yijinjing`i  ja kung-fu harjutamist said võitluskunstide meistrid.

Nüüd on neid tervist parandavaid harjutusi on hakanud pakkuma mitmed Hiina tervisekeskused ja ka haiglad.

Eriti populaarne on yijinjing Shanghais, kus seda on hakanud harrastama ka seal elavad välismaalased.

Shaolini tempel teatas, et alates selle aasta septembrist kavatsevad nad kogu Hiinas hakata pakkuma yijinjing`i treeninguid.

Bodhidharma oli 5.- 6. sajandil elanud India buda munk. Rajas Lõuna-Hiinas budismi chan-koolkonna. Sellest lähtus hiljem Jaapani zen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles