Taustalugu Jõgeva kiriku «nokutornile»: ehitised üle maailma, milles irvhambad nägid vihjeid fallosele

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vibraatorikujuline Torre Glòries Barcelonas 2011. aasta septembris.
Vibraatorikujuline Torre Glòries Barcelonas 2011. aasta septembris. Foto: Caro / Scanpix

Jõgeva uus kirik on küll pälvinud valitsuse poolehoiu ja palju pappi, kuid mitte kohalike heakskiitu: seda võrreldakse suure valge nokuga. Jõgevalased pole aga sugugi esimesed maamunal, kelle kodukanti allavööd viguriga torne ehitatakse.

Kristliku teaduse kirik USAs Illinoisi osariigis

Sama viga on ookeani taga juba ära tehtud. Kui maa pealt vaadates pole viie aasta eest valminud kirikuhoonega midagi lahti, siis ülavaates meenutab pühamu suguelundeid. Tegelikult ehitati kirik kaarja kujuga hoopis seepärast, et hoone koolduks ümber vana tammepuu. Loodetavasti on taevaisal piisavalt huumorimeelt.

Kristliku teaduse kirik USAs Illinoisi osariigis meenutab kangesti mehe suguelundeid.
Kristliku teaduse kirik USAs Illinoisi osariigis meenutab kangesti mehe suguelundeid. Foto: Google Earth

Guangxi uue meedia keskus Hiinas

Kaks aastat ehituses olnud uhket pilvelõhkujat on kohalikud iseäraliku disaini pärast juba ammugi peenisetaoliseks nimetanud. Hiljuti sattus hoone ka internetis põlu alla, kui sotsiaalmeedias levis video, kus ehitise katuselt ilutulestikku lasti. Kuigi suurhoone pressiesindaja kinnitas hiljem, et video polnud tõeline ja loodi hoopis arvutiga, jääb veidra väljanägemisega pilvelõhkuja ilmselt pikaks ajaks kohalike naerualuseks.

Ajalehe People's Daily toimetus Pekingis

Maailm vaatas kummastusega, kui 2013. aastal kerkis Pekingisse suurhoone, mis nägi välja nagu mehe suguelund. Kahjuks või õnneks ei jagunud nalja kauaks, kuna kui ehitus lõpuks valmis sai, ei sarnanenud Hiina kommunistliku partei ajalehe People's Daily maja fallosega enam sugugi.

Selline nägi välja People's Daily maja Pekingis ehituse ajal.
Selline nägi välja People's Daily maja Pekingis ehituse ajal. Foto: Petar Kujundzic / Reuters

Hea tahte monument Viljandis

Ei ole patust puhtad ka maarjamaalased. 2015. aastal pani seltskond kohalikke mehi Viljandi ringtee äärde püsti hiiglaslikku fallost kujutava puuskulptuuri ning ristis selle hea tahte monumendiks. Algselt olevat autoritel olnud plaanis meisterdada suur orav, kirjutas toona Sakala. Kahjuks saagis sama aasta lõpus keegi monumendi maha.

Hea tahte monument. 2015. jaanuaris avati Viljandi ringtee äärsel lagendikul hea tahte monument.
Hea tahte monument. 2015. jaanuaris avati Viljandi ringtee äärsel lagendikul hea tahte monument. Foto: Elmo Riig / Sakala

Torre Glòries Barcelonas

144-meetrine modernne kõrghoone on negatiivset tähelepanu saanud oma ebasobiliku disaini pärast, mis sugugi Barcelona linnaruumi ei sobi. Mida arvaks helkivast klaasmajast Gaudi või Dali? Kui ei teaks, võiks arvata küll, et pilvelõhkuja arhitektid on disaini vibraatorite pealt maha viksinud.

Vibraatorikujuline Torre Glòries Barcelonas 2011. aasta septembris.
Vibraatorikujuline Torre Glòries Barcelonas 2011. aasta septembris. Foto: Caro / Scanpix

Ypsilanti veetorn USAs Michiganis

19. sajandi lõpus ehitatud veetorn Michigani osariigis ei erineks kuigi palju teistest sarnastest ehitistest, mida võib Eestistki leida, kui sel poleks peenisepead meenutavat ülaosa. Ypsilanti tuntuim vaatamisväärsus sai laiema avalikkuse tähelepanu, kui Cabinet Magazine valis selle 2003. aastal «maailma kõige falloslikumaks ehitiseks». Ypsilanti elanikud kutsuvad hoonet kõnekeeles «kivitüraks» ning see on juba aastaid kohalike koomikute lemmik naljanumber. Legend räägib, et torn laguneb, kui keegi lõpetab lähedalasuva Ida-Michigani ülikooli süütuna.

«Maailma kõige falloslikumaks ehitiseks» valitud Ypsilanti veetorn USAs Michiganis on olnud pikka aega kohalike naerualune.
«Maailma kõige falloslikumaks ehitiseks» valitud Ypsilanti veetorn USAs Michiganis on olnud pikka aega kohalike naerualune. Foto: Google Earth

Ja nüüd siis kurikuulus Jõgeva pühakoda

Kuigi Jõgeva kirikuhoone pilvelõhkuja mõõtu välja ei anna, sobiks see rahvusvahelisse falloslike ehitiste nimistusse kui rusikas silmaauku. Projekt näeb ette, et Turu tänava vana veetorn ehitatakse ümber kiriku kellatorniks ning selle tippu rajatakse vaateplatvorm, kirjutab Tartu Postimees. Kuna kaarja katusega kirikusaal ja haldusruumid ehitatakse torni juurde selliselt, et torn jääb nende keskele, pole suur ime, et nii mõnegi arust hakkab hoone mõne nurga alt vaadatuna meenutama mehe suguelundit.

Jõgeva kiriku viimane eskiis, mille keskmes on veetornist ümberehitatud kellatorn. Kogudus plaanib torni tippu paigaldada läbipaistva kupli. 
Jõgeva kiriku viimane eskiis, mille keskmes on veetornist ümberehitatud kellatorn. Kogudus plaanib torni tippu paigaldada läbipaistva kupli. Foto: Arhitektuuribüroo Varik Projekt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles