Kannatused kunsti nimel! Kosmosefilm «Esimene inimene» raputas Ryan Goslingule peapõrutuse

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryan Gosling «Esimese inimese» esilinastusel Washingtonis
Ryan Gosling «Esimese inimese» esilinastusel Washingtonis Foto: Charles Sykes / AP / Scanpix

Sel reedel Eesti kinodesse jõudev kahe ja poole tunni pikkuse kosmosefilmi «Esimene inimene» (First Man) ambitsioonikas režii osutus peaosatäitja Ryan Goslingu jaoks parajaks väljakutseks, kus tuli lõivu maksta tervisega. 

Kui oma viimase Oscari-pingutuse nimel tuli Goslingul «La La Landis» kõigest kõvasti tantsu lüüa, siis Chazelle'i soovitud toores konservikarbi-tunne Apollo 11 Kuu-lennu taaselustamisel nõudis näitlejalt oluliselt suuremat taluvusvõimet. 

The Wrap kirjutab, kuidas juba juunikuus hakkasid liikuma kuuldused, et kosmosefilmi tegijad võtavad Goslingust viimast ning 37-aastane mees olla saanud võtetel ka arvestatavaid füüsilisi vigastusi, täpsemalt peapõrutuse. Ajakirjale GQ antud intervjuus tõdes Gosling, et trauma polnud siiski väga tõsine. 

Raputava katsumuse põhjuseks oli stseen, kus Goslingul tuli vastu pidada kosmosetrenažööril, millel astronaute kaaluta olekuks ette valmistatakse. Raskesti talutavat kogemust meenutas näitleja sõnadega «hakkad tegema hääli, mida keegi ei taha ennast tegemas kuulda».

Füüsiliselt keerukaid stseene on filmis teisigi ning kaameratöö seejuures sedavõrd intensiivne, et ka kinosaalis võib kohati pea ringi käima hakata. 

Astronaut Neil Armstrongi kirjanik James R. Hanseni sulest pärineva biograafia ainetel stsenarist Josh Singeri («Spotlight») poolt filmiks adapteeritud linalugu jälgib ajaloolisele 1969. aasta kosmoselennule eelnenud kaheksat aastat, mil Armstrong end Maa kaaslasele küllaminekuks valmis sättis ning kui raske see ohtlik ettevõtmine Korea sõjas ja testpiloodiametis karastunud Armstrongi ning tema lähedaste jaoks oli. 

Filmi näeb Apollo Kinodes alates 12. oktoobrist 2018.

 First Man
(2018) on IMDb

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles