«Aeg, mille raiskamist sa nautisid, polnud raisatud» ehk John Lennon oleks täna saanud 78 (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Legendaarne muusik, kes lahkus meie seast 38 aastat tagasi, oleks täna tähistanud oma 78. sünnipäeva. Kuid staatus tahtis teisiti ning me ei tea, milline muusikamaailm koos Lennoniga tänapäeval võiks olla.

John Winston Ono Lennon sündis 9. oktoobril 1940 Liverpoolis John Winston Lennoni nime all. Ta oli inglise laulja, poeet ja kitarrist, keda tuntakse kõige paremini ansambli The Beatles juhina. Lisaks tegutses ta soolomuusiku, poliitilise aktivisti, näitleja ja kirjanikuna. Koos bändikaaslase Paul McCartneyga lõi ta laule, mis mõjutasid tugevalt rokkmuusikat, andes sellele tõuke tõsidusele ja politiseerumisele.

John Lennon oli 20. sajandi üks väljapaistvaimaid muusikuid, kelle laule (näiteks «Imagine» ja «Strawberry Fields Forever») peetakse parimateks kogu popmuusika ajaloos. 

2002. aastal BBC korraldatud hääletusel 100 kuulsaima briti valimisel hääletati Lennon kaheksandaks.

John Lennon hukkus 8. detsembril 1980 oma koduväravas, kui hullunud fänn Mark David Chapman ta maha lasi.

John Lennon
John Lennon Foto: AP / Scanpix

Tsitaadid

John Lennon lausus oma elu jooksul mitmeid sügavaid ja hingele olulisi mõtteid, millest võiksid nii-nii palju inimesed õppida.

Sõprus

«Ma saan hakkama vähese abiga oma sõpradelt.»

Raha

«Ma ei hooli rahast liiga palju, sest raha ei saa mulle osta armastust.»

Surm

«Kõik armastavad sind, kui sa oled kuus jalga mulla all.»

Hullumeelsus

«Ma usun kõigesse, kuni seda pole ümber lükatud. Nii usun ma haldjatesse, müütidesse, draakonitesse. Nad kõik eksisteerivad, olgugi ainult mu peas. Kelle asi on öelda, et unenäod ja luupainajad pole sama reaalsed kui siin ja praegu.»

Unistamine

«Unistus, mida sa üksi unistad, on kõigest unistus. Unistus, mida üheskoos unistate, on reaalsus.»

Elu

«Elu on see, mis juhtub meiega just siis, kui meil on hoopis teised plaanid.»

John Lennon
John Lennon Foto: Zhang Wei / Caters / Caters News Agency/Scanpix

Armastus

«Kui keegi arvab, et armastus ja rahu on klišeed, mille peaks kuuekümnendatesse jätma, on see tema probleem. Armastus ja rahu on igavesed.»

Aeg

«Aeg, mille raiskamist sa nautisid, polnud raisatud.»

Töö

«Talent on võime uskuda edusse. See on täielik jama, kui räägitakse, et ma avastasin endal äkki ande. Ma lihtsalt tegin tööd.»

Muusika

«Muusika on kõigi omand. Ainult produtsendid arvavad, et see on inimeste oma.»

Sõbrapäev

«Kõik, mida sa vajad, on armastus.»

Tony Shalhoub.
Tony Shalhoub. Foto: Reuters

Teised sünnipäevalised

Koos John Lennoniga tähistavad oma sünnipäeva ka endine Briti peaminister David Cameron (52), telepersoon Sharon Osbourne (66), USA näitleja Brandon Routh (39), sarjast «MONK» tuntud Tony Shalhoub (65), Mehhiko režissöör Guillermo del Toro (54) ja moeekspert Gok Wan (44).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles