Satiirileht kütab eestlaste seas vaenu üles (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portaal «Lugejakiri» on sellele pildile fototöötluse järel andnud teise ilme.
Portaal «Lugejakiri» on sellele pildile fototöötluse järel andnud teise ilme. Foto: Erik Prozes

Sõnavabadus on Eestis põhiseadusega kõikidele kodanikele garanteeritud. Seda võimalust kasutab ära ka satiirileht «Lugejakiri», mille üks viimaseid «uudiseid» on rahva tõeliselt vihaseks ajanud.

«Lugejakiri» ei varjagi tõsiasja, et tegu on huumorit pakkuva portaaliga, milles kajastatakse aktuaalseid teemasid intrigeeriva nurga alt. Näiteks ajal, kui rooma-katoliku paavst Eestis käis, siis küsiti spordirubriigis: «Kas meedia suudab toota rohkem uudiseid Tänakust või paavstist?» Või kui anti teada, et spordimaailm käpuli: «Andrus Värnik ei joonud täna viina». Või «Nüüd kindel! Eesti saab esimese selfie-vaba jõusaali». Tegu on ilmselge huumoriga, mis inimestele võib-olla ka korda ei läinud, kuna artiklite all pole kommentaare.

Vikerkaarevärvides laulukaar
Vikerkaarevärvides laulukaar Foto: Kuvatõmmis portaalist

Kuid see muutus eile avaldatud looga. Artikli «POMMUUDIS! Laulukaar värvitakse 650 000 euro eest vikerkaarevärvidesse» tõepärasust saab kontrollida ainuüksi sellega, kui minna Tallinna Lauluväljakule kohale või helistada mõnele pealinnas elavale sõbrale ja paluda, et tema seda teeks.

Artikli on 40 kommentaari, milles rahvas ei suuda uskuda, et linnaisad lubavad sellisel asjal juhtuda ning vikerkaarevärvidega leppimine on orjamentaliteediga kaasa minemine.

Artikkel on kenasti ülesehitatud. See räägib sündmusest, mis on avalikult teada, seal on allikatena välja toodud SA Tallinna Lauluväljaku juht Riho Rõõmus ja homovastase erakonna EKRE juht Mart Helme kommentaar, mainitud ära värvimisele kuluv summa ja põhjendus kõlab tõepäraselt. 

Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

Artiklis on kirjutatud: «[...] appi tulnud Prantsuse disainerid soovitasid meil eemaldada kaarelt katuse osa, et alles jääks ainult kaar. Nii on asi selgem ja loogilisem. Ja tuli ka soovitus kaar rõõmsamaks ja lõbusamaks värvida,» selgitas Tallinna lauluväljakut haldava organisatsiooni SA Tallinna Lauluväljaku juht Riho Rõõmus.

«Mõtlesime ja kaalusime siin erinevaid värve aga kuna lõpuks ükski eriti ei sobinud, siis sai tehtud otsus, et paneme siis kõik need ilusad värvid kaarele. Ja no mis on üldse looduses ilusamat kui vikerkaar? Kokku tuligi üks terviklik kontseptsioon – metallist värviline kaar ilma katuseta ehk siis nagu lauluvikerkaar, märkis Rõõmus. «Sellest saab ka kaare uus nimi – Lauluvikerkaar,»

Vaatamata selle, mida öeldakse, jäävad inimesed seda uskuma, kuna kes seda ütleb. Miks peaks SA Tallinna Lauluväljaku juht Riho Rõõmus valetama? Tema on ju lauluväljaku eest vastutav ja teda peaks uskuma. Ja inimesed usuvad. 

Artiklile annab lisatõestust ka Helme kommentaar. Helme on homode vastu ja tema kommentaar kõlab justkui sedamoodi nagu inimesed on teda harjunud kuulama. Ta annab selle teema kohta just sellise kommentaari nagu inimesed ootavad - homode vastase.

Sellele lisaks on laulukaare avapeole oodatud esinema Tõnis Mägi, kes laulab laulu «Sa haara kinni mu käest».

Mees laulab käest kinni hoidmisest? See on selge, millele on viidatud.

Tõnis Mägi.
Tõnis Mägi. Foto: Toomas Huik/Scanpix

Ja see kõik sobib. Rõõmuse kommentaar, Helme vastuseis ja Mägi esinemine Lauluväljakul. See sobib. Ja inimesed usuvad. 

Sellest ka nende vihased kommentaarid artikli all.

«Debiilsus,» ütles üks.

«Seni kuni vikerkaart ei ole pederastidelt tagasi võetud olen vastu. Hämmastav, et ühiskond nii leplikult suhtub ilusa vikerkaare rüvetamisse pervertide poolt,» lisas teine.

«Debiilikud raisk oma vikerkaarega. Sinimustvalge peaks see olema raisk mitte kuradi vikerkaar,» sõnas kolmas.

Neljas jagas: «Väga kole uudis! Enam sinna ei tõsta oma jalga!»

Üks lisas lausa oopuse: «Leian ka et selline kellegi otsus ei ole normaalne. Avalik arvamus peaks olema rahva poolt. Aina rohkem on sellist vaikselt ära tegemist. EI MEELDI! Oleks siis laulukaar värv hoopis Sini/Must/Valge ja nimeks jäägu «Laulukaar» või tehku mingit Muhu tehniks mustrit kasvõi aga MITTE MINGIT Vikerkaare värve. Vikerkaarelipp – Vikerkaare- ehk LGBT uhkuse lipp on lesbide, geide, biseksuaalsete- ja transsooliste inimeste uhkuse ja LGBT-liikumiste sümbol. Tule Taevas Appi! Mõni on liiga palju seemneid söönud! Kui see nii juhtub nagu räägitakse siis mina enam sinna LGBT-kaare juurde ei lähe!!!»

Järgmine arvas vihaselt: «EI EI EI JA VEELKORD EI!!!! selline otsene heterode eludesse sekkumine selliste nüketega on viha õhutamine. Miks te torgite ja näkku surute sellist jälkust, jah ka lipuvärvid on otsene vihje sellistele erivajadustega inimestele.»

Kommentaare oli veel ja veel.

Tallinna Lauluväljak. Laulukaare remont
Tallinna Lauluväljak. Laulukaare remont Foto: Erik Prozes

Artikli autor sai oma tähelepanu ja portaal kõvasti klikke juurde. Artikli juurde ei ole loomulikult märgitud, et tegu on nalja või satiiriga. Sellest peab aru saama, kui ülejäänud lehte uurida. Aga kui paljud inimesed, kes seda artiklit lugesid, tegid? Nemad nägid vaid «uudisteportaalis» artiklit, kus on kirjas, et eestimaalastele oluline objekt võtab seksuaalvähemuse värvitoonid. Artikkel kinnitas nende eelarvamusei homoseksuaalide kohta ja see pani neid seda uskuma.

See aga võiks paljudele olla õppetunniks. Ära usu kõike, mida kirjutatakse. Uuri ja vaata ringi. Kontrolli informatsiooni mitmest allikast. «Lugejakiri» kirjutab mitmeid naljakaid lugusid ning paneb mitmed aktuaalsed teemad omavahel hästi tööle. Kiitus selle eest. Aga nagu juhtus selle loo puhul, siis inimesed läksid päris vihaseks selle lugemise peale. Lugu ei vasta isegi tõele, kuid nende viha seksuaalvähemuste suunas aina kasvas. Ja seda selle loo pärast.

Ainult käputäis kommenteerijaid suudavad kriitiliselt mõelda ja nägid, et tegu on huumoriga. 

Üks kirjutas: «Lugejakiri ju satiirileht. Kahtlen kõigi vaimses tervises,kes siin kikki läksid intriigikogulaadses huumoris ja ei suuda vahet teha reaalsuses ja pullisital.»

Teine lisas: «Kas tohib väljendada oma vaimustust selle uudisteportaali üle. See oli esimene kord, kus siia sattusin, väga viis , ma tänan».

Praegu paistab, et see lugu kurjade kommentaaridega lõppeski ja keegi viga ei saanud, kuid seda ei saa tulevikus välistada. Vaenu üleskütmine ei olnud kindlasti tahtlik, aga see õnnestub, kui õigeid nuppe vajutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles