Salapärane tänavakunstnik Banksy lasi oma kalli raha eest müüdud töö hävitada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banksy teos «Tüdruk punase õhupalliga» näitusel Moskvas.
Banksy teos «Tüdruk punase õhupalliga» näitusel Moskvas. Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Scanpix

Maailmakuulus tänavakunstnik Banksy, kelle idenditeet on kõigile saladuseks, lasi oma miljon naela maksnud taiese kohe pärast oksjonil mahamüümist hävitada.

«Girl with Balloon», mis on Banksy üks tuntumaid töid, pandi eile õhtul Londonis oksjonile. Raamitud joonistus, millel väike tüdruk sirutab käe südamekujulise õhupalli suunas, oli Sotheby oksjonimajas kõige viimasena müüdud taies, vahendas Metro. See müüdi sama raha eest, mis Banksy seniajani kõige kallim töö - 1,04 miljonit naela.

Kuid tänavakunsti kõige õõnestavam tegelane otsustas siis lõuendi läbi raami sisse peidetud purustaja lasta. Miljon naela maksnud pildi hävitamine tekitas saalis olnud rahvas hämmingut. Banksy jaoks ei olnud tegu aga suurema asjaga, vaid tegi Instagrami postituse, kus maal läbi purustaja läheb. Kunstnik kirjutas postituse juurde: «Läheb, läheb, läheb ...»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on

2006. aastal loodud pilt rippus ribadena raami küljes. 

Oksjonimaja vanemdirektor Alex Branczik sõnas, et nad said Banksy-tud. 

Banksy on Bristolist pärit kunstnik, kelle identiteet on siiamaani saladus. Ta sai kuulsaks, kui mitmed tema satiirilise alatooniga graffitid ilmusid üle kogu Suurbritannia erinevatele hoonetele.

Tema reedene aktsiooni oli vaid üks mitmest autoriteedi vastu suunatud avaldusest. Banksy tööde hulka kuulub ka näiteks 2015-aastal avatud Dismaland. Tegu on Disneylandi stiilis düstoopialiku teemapargiga, mis ei ole lastele mõeldud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles