Tšiili kõrbest leiti 75 eelajaloolise vaala jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atacama kõrbest leiti 75 eelajaloolise vaala jäänused
Atacama kõrbest leiti 75 eelajaloolise vaala jäänused Foto: SCANPIX

Tšiili paleontoloogid leidsid Copiapo lähedalt Atacama kõrbest 75 eelajaloolise vaala jäänused.

Teadlaste sõnul on seal maailma kõige paremini säilinud iidsete vaalade skeletid, edastab AP.

Rohkem kui kaks miljonit aastat tagasi olid need vaalad praeguse Lõuna-Ameerika ranniku lähedal Vaikses ookeanis. Kuidas nad aga oma otsa leidsid, on veel mõistatus.

Oletatakse, et nad võisid suunataju kaotada ning kogemata rannale jõuda. Võis siis sattusid pärast suurt tormi ja varingut kinnisesse laguuni, kus hukkusid või siis surid erinevad vaalad samas paigas mitme miljoni aasta jooksul.

Kuid kõige müstilisem on see, et leitud 75 vaala olid peaaegu külg külje kõrval. Madal merepõhi kuivas ning geoloogilise tegevuse tõttu kerkis, muutudes lõpuks maal üheks kuivemaks paigaks.

Huvitav leid tehti juba 2010. aasta juunis uue maantee ehitamise projekti käigus. Kahe jalgpalliväljaku suurusele alale oli end «matnud» 75 vaala, kellest osad olid lausa busside suurused.

Leitud skelettidest 20 olid säilinud väga hästi.

Ekspertide arvates võib piirkonnas veel iidseid vaalajäänuseid olla.

USA Smithsonian National Museum of Natural History fossiilsete mereimetajate osakonna kuraator Nicholas Pyenson sõnas, et laguunisarnane maastik lubab oletada, et need vaalad surid samal ajal.

National Geographic Society poolt rahastatud projektis tehti vaalajäänustest fotod, mille põhjalst valmisid 3D pildid. Nende põhjalt loodetakse hiljem luua muuseumide jaoks täismõõtmes vaalarekonstruktsioone.

Samast paigast leiti veel teiste eelajalooliste mereloomade jäänuseid. Näiteks nüüdseks väljasurnud delfiine, kelle olid morskadele sarnased võhad.

Atacama kõrb paljastas ka vees elanud laisklooma ja veelinnu, kelle tiiva siruulatus oli viis meetri, jäänused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles