Maailma kõige halvema filmi autor on tõusnud ikooni staatusesse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige halvema filmi autor Tommy Wiseau
Maailma kõige halvema filmi autor Tommy Wiseau Foto: Kaader filmist

Tommy Wiseau, kelle filmi «The Room» loetakse kõigi aegade kõige halvemaks filmiks, on tõusnud oma kummalise karakteri poolest ikooni staatusesse.

Thomas Wiseau on väga salapärane karakter. Tema kohta ei teata palju, ainult seda, mida ta on ise rääkinud või mis on kuulujuttudena kuskil alguse saanud. 

Tommy Wiseau on Euroopa-Ameerika päritolu näitleja ja filmitegija. Ta kirjutas, produtseeris, lavastas ja mängis 2003. aasta filmis «The Room», mida paljud kriitikud loevad kui üheks maailma halvimaks filmiks, kuid mis on sellele vaatamata saanud kultusklassikaks. Võib-olla just selle pärast.

Lisaks sellele lavastas ta 2004. aasta dokumentaalfilmi «Homeless in America» ja lõi 2015. aasta situatsioonikomöödia «The Neighbors».

Tommy Wiseau
Tommy Wiseau Foto: Kaader filmist

Mitmed Wiseau eraelu puudutavad detailid (kaasaarvatud tema vanus ja taust) on kinnitamata. Kuid fännid ei ole lasknud end sellest heidutada ja on loonud oma teooriaid tema tausta ja elu kohta. See on viinud nii mitmegi vasturääkiva raportini. Greg Sestero, kes mängis filmis «The Room» ühte peaosalistest, kirjutas 2013. aastal tõsielul põhineva raamatu, mis selgitab natuke Wiseau tausta.

Sestero raamat «The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made» ja selle põhjal 2017. aastal tehtud filmiadaptsioon, kus Wiseau'd mängis James Franco andis mehest hea ülevaate.

Franco sai rolli eest ka parima meespeaosatäitja Kuldgloobuse.

Tommy Wiseau on ise öelnud, et ta elas väga kaua aega tagasi Prantsusmaal, kasvas üles Louisiana osariigis New Orleansis ning tema pere elab Chalmette'is Louisianas. 2003. aastal antud intervjuus ütles Wiseau oma vanuse, mis viitas, et ta sündis millalgi 1968 või 1969. Kuid Tommy sõber Greg Sestero sõnas oma 2013. aasta memoaaris, et tema venna tüdruksõber sai enda valdusesse Wiseau USA immigratsioonipaberid, milles oli kirjas, et mees on sündinud 1950. aastate lõpus idablokki kuuluvas riigis. Filmitegija Rick Harper tõi välja oma 2016. aasta dokumentaalfilmis «Room Full of Spoons», et Wiseau on poolakas ja sündis Poznani linnas. 

Wiseau avalikustas esmakordselt 2017. aasta novembris, et ta on pärit Euroopast: «Lühidalt, ma kasvasin üles Euroopas, kuid nüüd ma olen ameeriklane ja selle üle uhke.» Sama aasta järgneval kuul sõnas ta Howard Streni saates, et räägib puhtalt prantsuse keelt ja on katoliiklane.

Sestero kirjutas, et Wiseau avaldas talle läbi fantastiliste ja vasturääkivate lugude, et kui ta oli teismeline, siis kolis ta elama Strasbourgi. Seal võttis ta endale nimeks Pierre ja töötas restoranis nõudepesijana. Wiseau kirjeldas, kuidas ta hostelis narkoreidi ajal õigustevastaselt arreteeriti. Tulevane filmitegija oli nendest sündmustest ja Prantsuse politsei ahistamisest niivõrd traumeeritud, et ta emigreerus USAsse. Ta elas lühikest aega tädi ja onu juures Chalmette'is Louisianas.

Sestero raamat «The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made» ja selle põhjal 2017. aastal tehtud filmiadaptsioon, kus Wiseau'd mängis James Franco andis mehest hea ülevaate.

Franco sai rolli eest ka parima meespeaosatäitja Kuldgloobuse.

Kuldgloobuse võitnud James Franco ja maailma kõige halvema filmi autor Tommy Wiseau.
Kuldgloobuse võitnud James Franco ja maailma kõige halvema filmi autor Tommy Wiseau. Foto: AFP / Scanpix

 «The Disaster Artist» kujutab Wiseau'd kummalise ja salapärase karakterina, kellel on kuskil peidus suur varandus. Kui palju ja kust ta seda raha saab, seda ei ole öeldud, aga tal on seda nii palju, et välja käia filmi «The Room» tegemiseks kulunud kuus miljonit dollarit. Film põhineb 540 leheküljelisel avaldamata romaanil, mille autoriks on Wiseau ise. Kohe kui film välja tuli, materdasid kriitikud seda nii nagu torust tuli, kuid hiljem sai sellest kultusklassika, millel oli miljoneid fänne.

Hilisõhtuti kinodes näidatava filmi sisu on sama kummaline kui seda vaatama tulevad inimesed. Enamus publikust tuleb kohale kandes oma lemmiktegelasele sarnast parukat ning räägivad filmidialoogile kaasa. Seansi ajal loobitakse ka plastnõusid ja jalgpalle, et imiteerida ekraanil toimuvat.

Sellest käitumisest kasvas välja suur meediahuvi. See kulmineerus sellega, et film läks aastatel 2010-2011 «Armastus on pime» tuurile. Rahvusvahelise ekraniseeringu käigus näidati filmi Suurbritannias, Saksamaal, Taanis, Austraalias, Indias ja teistes riikides. Wiseau käis mitmel üritusel ka kohal, tegi koos fännidega pilti ja suhtles nendega enne filmi algust.

Tommy Wiseau, James ja Dave Franco
Tommy Wiseau, James ja Dave Franco Foto: AFP / Scanpix

Greg Sestero autobiograafilise raamatu põhjal valminud filmis mängib Sesterot James Franco noorem vend Dave. Wiseau kiitis heaks mõlema näitleja valiku. Ta astub ka ise filmis üles, kui mängib tiitrite järgses stseenis Henryt.

Wiseau aga jääb vaatamata suurenenud meedia tähelepanule oma eraelu puudutavate detailide osas salapäraseks. Ta ütles 2017. aastal Entertainment Weeklyle: «Ma arvan, et eraelu peaks olema privaatne elu, professionaalne elu peaks olema professionaalne elu. See on minu seisukoht ja mul on selle üle õigus.»

Vaatamata kuulujuttudele ja poolikule infole, mis ringi liigub, on keegi kuskil kuulnud ja kirja pannud, et maailma kõige halvema filmi autor Tommy Wiseau saab täna 62. aastaseks.

Isegi, kui see tõele ei vasta, siis palju õnne, jõudu ja jaksu talle tulevikus.

Teised sünnipäevalised

Kuigi pole täpselt teada, kas täna on Wiseau sünnipäev või mitte, siis tähistavad täna sünnipäeva laulja Gwen Stefani (48), Rootsi jalgpallur Zlatan Ibrahimovic (36), trummar Tommy Lee (55), Rootsi näitleja Alicia Vikander (29), laulja Ashlee Simpson (33) ning näitlejad Neve Campbell (44), Lena Headey (44) ja Sean Williams Scott (41) ning Backstreet Boysist tuntud Kevin Richardson (46).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles