Maailmakuulus rokkbänd Led Zeppelin peab taas kord kohtusse minema

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solist Robert Plant ja kitarrist Jimmy Page
Solist Robert Plant ja kitarrist Jimmy Page Foto: AFP / Scanpix

Plagiaadisüüdistused ei ole kuhugi kadumas. Inglise rokkansambel Led Zeppelin peab taas kohtusse minema, kuna neid süüdistatakse «Stairway to Heaven» loomisel loomevarguses.

Led Zeppelini süüdistatakse ansambli Spirit loo «Taurus» kitarriosa varguses. Tegu ei ole uue süüdistusega, sest samad osalised väisasid kohut ka juba 2016. aastal. Siis otsustas vandekohus, et õigus jääb Led Zeppelinile. 

«Stairway to Heaven» avaldati 1971. aastal ning on üks kuulsamaid rokklaule ajaloos. Bändi süüdistati 2015. aastal, et nad võtsid loo alguse Spiriti 1967. aasta laulust «Taurus», kuid kohus leidis aasta hiljem, et need pole «olemuslikult sarnased» lood.

Kuigi 2016. aastal alguse saanud kohtutee lõppes samal aastal kohtuotsusega, et Led Zeppelin ei rikkunud autoriõigusi, läheb kohtuprotsess apellatsioonikohtu otsusel edasi, kuna eelmisel protsessil olevat kohtunik mitmeid vigu teinud, vahendas Menu.

Kaitsjad väitsid kohtuprotsessi käigus, et küsimuse all olev akordi progressioon on väga levinud ja seda on kasutatud enam kui 300 aastat.

Led Zeppelin «Stairway to Heaven»

Spirit «Taurus»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles