Verises trilleris «Maja, mille Jack ehitas» notib ringi eriti usin ja võigas sarimõrvar

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani kuulsaima kinomehe Lars von Trieri verine triller «Maja, mille Jack ehitas» (The House That Jack Built) toob kinodesse erakordset õõva. 

1970ndate Ameerika Ühendriikides toimuv lugu jälgib äärmiselt intelligentset sarimõrtsukat Jacki (Matt Dillon) 12 aasta vältel ning kirjeldab mõrvasid, mille käigus mees tapjaks n-ö areneb. Šokeeriva ekraaniteose tegevus hargneb Jacki silme läbi, kes näeb iga mõrva eraldi väärastunud «kunstiteosena».

«Maja, mille Jack ehitas»
«Maja, mille Jack ehitas» Foto: Estinfilm


Hoolimata sellest, et mehe lõplik ja paratamatu tabamine politsei poolt on juba ilmne (mis samal ajal nii provotseerib kui ka pingestab Jacki), on mõrvar vastupidiselt igasugusele loogikale valmis minema üha suurematele riskidele.

Filmi vältel kogeme Jacki kirjeldusi oma isikliku meeleseisundi, probleemide ja mõtete kohta läbi tema pidevate jutuajamiste kellegi tundmatu Vergega – need vestlused on groteskne segu targutustest, lapselikust enesehaletsusest ning Jacki tegevuse süvaanalüüsist.

Triller oli algselt plaanitud telesarjaks, kuid sai siiski filmiks. Võigaste stseenide rohke ning vastuoluline film esilinastus tänavu maikuus Cannes'i filmifestivalil, kus keset seanssi kõndis oma sadakond inimest saalist välja, ent lõpuks sai film siiski 6 minuti pikkuse püstiovatsiooni. Muuhulgas näeb filmis pardipoja tapmist, mis inimeste nottimisega harjunud kinopublikule iseäranis vastuvõetamatuks kujunes. 

Teistes osades astuvad filmis üles veel Uma Thurman, Bruno Ganz, Riley Keough jpt.

Apollo Kinodes alates 19. oktoobrist 2018.

 Maja, mille Jack ehitas
(2018) on IMDb

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles