Islandi tuntud seksuoloog: meie suhtumine alasti kehasse on väärastunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolalasti noored. Pilt on illustreeriv
Poolalasti noored. Pilt on illustreeriv Foto: Piotr Stryjewski / PantherMedia / Piotr Stryjewski/Scanpix

Islandi tuntud seksuoloog Sigga Döggi arvates on sotsiaalmeedia teinud meist kombluspolitseinikud, kes kritiseerivad sotsiaalmeedias agaralt teiste inimeste keha ning meie suhtumine alasti kehasse on väärastunud.

Dögg, kes tööst vabal ajal tegutseb ka stand-up koomikuna ja on tuntud oma hea huumorimeele poolest, osales Soomes Turus toimunud seksuoloogiakonverentsil, kus tegi ettekande, kuid andis ka Soome meediale intervjuu.

«Naised, mehed ja lapsed käisid Islandi kuumaveeallikates sajandeid koos alasti ujumas. Nüüd peavad isegi väikelapsed panema trikoo ja ujumispüksid, kuna nende alasti keha on turistide jaoks amoraalne,» tõi islandlanna näite.

Noor naine Islandi kuumaveeallikas
Noor naine Islandi kuumaveeallikas Foto: Constantin Stanciu / PantherMedia / Constantin Stanciu/Scanpix

Ta lisas, et osadest Euroopa kultuuriruumi inimestest on saanud silmakirjatsejad selle suhtes, mis puudutab alastust. Kui  avalikes paikades nagu ujulad ja spaad nõutakse rangelt trikoosid ja ujumispükse, siis sotsiaalmeedias võib leida sadu tuhandeid pilte, millel inimesed on kas alasti või poolalasti. Samuti reklaamitakse seksikate paljaste kehade abil mitmesuguseid tooteid.

Alasti naine
Alasti naine Foto: Rights Managed/Mary Evans/Peter Akehurst/Scanpix

«Sotsiaalmeedia on paik, kus võhivõõraid inimesi saab kritiseerida. Saab öelda, milline keegi peaks olema ja milline ei tohiks olla. Eelkõige langeb kriitika alla teise alasti keha,» nentis seksuoloog.

Döggi sõnul seostatakse tänapäeval alasti keha eelkõige seksiga, selle tõttu üritatakse seada piiranguid ja kontrolli. See kehtib eriti just tüdrukute kohta, keda seksualiseeritakse juba lapseeast.

«Väikesed tüdrukud ei saa paljudes ujulates ja spaades minna basseini vaid ujumispükstes, vaid nad peavad kandma kas trikood või või siis bikiine. Mis puudutab teismelisi tüdrukuid ja noori naisi, siis nad on skisofreenilises olukorras, üheltpoolt peavad nad end kinni katma, teisest küljest aga olema seksikad,» arvab seksuoloog.

Minikleidis noor naine
Minikleidis noor naine Foto: Piotr Stryjewski / PantherMedia / Piotr Stryjewski/Scanpix

Döggi sõnul on alastusse suhtumine aina enam kahestunud.

«Ühelt poolt peetakse alastiolekut paheks ja alasti keha tuleb kinni katta, siis teiselt poolt luuakse pilt alasti ideaalkehast, mille poole püüelda. Väärastunud arusaamad alastusest võivad tekitada negatiivset suhtumist oma kehasse. Ka depressiooni, et oma keha ei vasta ideaalkehale ja ideaalkeha on raske saavutada,» nentis seksuoloog.  

Alasti naine. Pilt on illustreeriv
Alasti naine. Pilt on illustreeriv Foto: Oliver Berkhausen / PantherMedia / Oliver Berkhausen/Scanpix

Sigga Döggi sõnul mängib 21. sajandi kehanegatiivsuse tekkes sotsiaalmeedia suurt rolli.

«Enne nutitelefone ja sotsiaalmeediat nägi kaaslase alasti keha vaid väike hulk inimesi, kellega oldi igapäevaelus koos. Nüüd avaldatakse sotisaalmeedias bikiini- ja alastipilte, see meedia on täis kehastaare, kes on selliste piltidega kuulsaks saanud. Oma fotosid saab ja tohib avaldada, kuid siis tuleb arvestada sellega, et langetakse kaaskodanikest kombluspolitseinike kriitika alla. On neid, kellele alasti ja poolalasti pildid meeldivad, kuid ka neid, kelle arvates on need pildid solvavad. Nüüd saavad täiesti võõrad rünnata teiste keha, milline keegi peaks välja nägema ja milline mitte Selline moraliseerimine on jõudnud sotsiaalmeediast tegelikku ellu,» selgitas islandlanna.

Dögg lisas, et kui alasti beebipilti peetakse armsaks, siis eaka rannapilti koledaks. Samuti suhtutakse kriitikaga ülekaalulise trikoopilti ning fotosse, millel on näha naise karvaseid sääri.

Pluss suuruses modell Tess Holliday
Pluss suuruses modell Tess Holliday Foto: CAP/NFS / Supplied by Capital Pictures/Scanpix

«Tänapäeval ei suhtuta alastusse enam neutraalselt, vaid selles nähakse kohe viidet seksuaalsusele ja seksile. Noored naised tahavad kanda läbipaistvaid pluuse ja miniseelikuid, kuid saavad «litsi» sildi külge. Tihtipeale süüdistatakse naisi, et nad provotseerivad oma liiga nappide riietega. Suhtumist tuleb muuta, et naised saaksid kanda seda, mida tahavad ilma, et seda seksiga seotatakse,» selgitas seksuoloog.

Döggi sõnul on noored naised ühiskonnas leviva kehakriitika tõttu muutunud oma keha suhtes ebakindlaks ning paljud noored naised kardavad seksi nautida, arvates et nende keha on kole.

Naine voodil. Pilt on illustratiivne
Naine voodil. Pilt on illustratiivne Foto: Karli Saul / SCANPIX BALTICS

«Olen nõustanud paljusid noori naisi, kes võrdlevad igapäevaselt enda keha sotsiaalmeedias ja reklaamides nähtavate kehadega. Nad arvavad, et ei kõlba oma partnerile, kuna ei vasta kehastandardile ja see teeb nad ebakindlaks. Osa naisi jätab seksides rinnahoidja selga, et nende rinnad pikali olles laiali ei vajuks,» selgitas seksuoloog.

Dögg lohutab oma välimuse ja keha suhtes ebakindlaid naisi, et meestel on täpselt samad kehaprobleemid, kuna reklaamides ja sotsiaalmeedias on näha eelkõige lihastes ja modellivälimusega mehi.

Lihaseline mees. Pilt on illustreeriv
Lihaseline mees. Pilt on illustreeriv Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk/Scanpix

«Enamik mehi ei kritiseeri naise keha, sest neile meeldivad väga erinevad naisekehad. Pigem nad mõtlevad, et ingel on laskunud taevast ja neil on hea meel, et saavad selle ingliga seksida,» sõnas seksi- ja kehaekspert.

Sigga Döggi sõnul on enda kehas kahtleva paari jaoks harjutus, mis aitab neil kehapelgusest üle saada. Paaril tuleb võtta end alasti ja istuda põrandale, nägu üksteise vastu. Nad võivad mediteerida, rääkida või laulda, kuid nad ei tohi seksida.

«See harjutus aitab lõhkuda keha- ja alastuspiire. Alasti olemine ei tähenda alati seksi. Kui inimene on alasti, siis peab ta end partneri juures turvaliselt tundma,» nentis seksuoloog.  

Alasti paar
Alasti paar Foto: Panther Media/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles