Tai koopast päästeti lisaks 12 jalgpallipoisile ja nende treenerile veel neli inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen
Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen Foto: SWNS.COM / SWNS/Scanpix

Juulis päästeti Tai põhjaosas asuvast Tham Luangi koobastikust kohaliku noorte jalgpallimeeskonna 12 liiget ja nende treener, kuid nüüd ilmnes, et sealt päästeti veel neli inimest.  

Metssea meeskonna noored jalgpallurid ja nende treener läksid 23. juunil pärast treeningut koopaid uurima, kuid ei pääsenud enam välja, kuna vihma tõttu hakkas koobastes vesi tõusma, teatab news.com.au. 

Põhja-Tais Tham Luangi koopasse lõksu jäänud jalgpallipoisid saatsid vanematele videosõnumi
Põhja-Tais Tham Luangi koopasse lõksu jäänud jalgpallipoisid saatsid vanematele videosõnumi Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Käivitati ulatuslik päästeoperatsioon, milles osalesid mitemete riikide parimad sukeldujad. Poisid ja treener päästeti kolm nädalat hiljem, neil tuli sukelduda koos professionaalsete sukeldujatega läbi koopa osade, milles oli sügav vesi.

Tham Luang koobastikus toimunud päästeoperatsioon
Tham Luang koobastikus toimunud päästeoperatsioon Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Nüüd ilmnes, et jalgpallipoistega samal ajal oli Tham Luangi koopas lõksus neli Tai veefirma töötajat. Selle firma töötajad olid esimesed, kes kuulsid, et poisid on hädas. Nad alustasid laste otsinguid ja koopast vee väljapumpamist enne professionaalsete päästjate saabumist, kuid nad jäid ise veelõksu, kuna vesi tõusis siis, kui nad magasid.

Tai veefirma juht Surapin Chaichompoo oli esimene, kes märkas, et koopas on veetase märgatavalt tõusnud. Ta hakkas väljapääsu otsima, saades kiiresti aru, et välja pääsemiseks tuleb temal ja ta kolmel kaaslasel vist sukelduda.

«Kui ma nägin, et vesi oli tõusnud, asusin kohe väljapääsu otsima. Läksin sinna, kus arvasid ülejäänud kaaslasi magavat, leides eest vaid kolm meest. Kõik teised olid lahkunud. Jäime neljakesi sinna lõksu, kuid me ei muretsenud liigselt, sest meil oli ühe kuu jagu varustust kaasas. Arvasime, et veetase alaneb mõne aja pärast ja me saame välja, kuid nii ei juhtunud, vesi muudkui tõusis,» sõnas Chaichompoo pärast päästmist.

Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen
Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen Foto: SWNS.COM / SWNS/Scanpix

Veefirma juhi teatel leidsid kaks briti sukeldujat nad 28. juunil, kui nad olid kolm päeva koopas olnud.

«Kuulsime järsku mingeid veehelisid, kopsimist ja mütsusid. Siis ilmusid kaks sukeldujat, kes küsisid, et kas meie oleme 13-liikmeline grupp. Sõnasime, et ei ole,» meenutas Chaichompoo.

Sukeldujad andsid neile kiire pooletunnise sukeldumisõpetuse, et nad päästa.

Briti sukeldujad Rick Stanton ja John Volanthen pidasid möödunud laupäeval Ühendkuningriigis Somersetis loengu Tai koopapäästmise teemal ja tõid esile fakti, et nad leidsid sealt veel neli inimest, kes vajasid päästmist.

Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen
Briti sukeldujad Rick Stanton (paremal) ja John Volanthen Foto: SWNS.COM / SWNS/Scanpix

Stantoni sõnul ei olnud neil lisavarustust, et neid selle abil päästa ning nad pidid ruttu mingi plaani välja mõtlema.

Chaichompoo teatel said nad koopast välja ilma sügavale sukeldumata, sest vesi ei olnud siis veel nii kõrge, kui poiste päästmise ajaks.

«Vesi oli tume ja hägune. Osades paikades saime ujuda, osades püsti käia, kuid oli ka sügavamaid kohti, kus tuli kopsud õhku täis võtta ja vee all ujuda. Tuli jälgida, et ei oleks teravaid nukke ja kohti, mis oleks võinud vigastusi tekitada. Igatahes me neli pääsesime kahe sukelduja abil välja,» sõnas tailane.

Ta lisas, et kui neid sukeldujaid ei oleks tulnud, oleks nad võinud väga kauaks sinna jääda ja võib olla isegi surra.

Briti sukeldujate sõnul ei pälvinud nende nelja mehe päästmine ja pääsemine ajakirjanduse tähelepanu, kuna laste päästmist peeti tähtsamaks.

Tai koopasaagast on juba ilmunud raamatuid ja Hollywoodis plaanitakse teha sellest film.

Päästetöötajad Tham Luangi koobastikus
Päästetöötajad Tham Luangi koobastikus Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Koopapäästmisega kaasnes ka üks kohtujuhtum. Tehnoloogiamiljardär Elon Musk nimetas Tais elavat ja Tham Luangi koobastikku hästi tundvat briti sukeldujat Vernon Unsworthi pedofiiliks. See sukelduja osales päästmisoperatsioonis, andes endast parima.

Briti sukelduja Vernon Unsworth
Briti sukelduja Vernon Unsworth Foto: Sakchai Lalit / AP/Scanpix

Musk ründas Unsworthi, kuna sukelduja nimetas ta plaani tuua koopas lõksus olijad välja miniallveelaevaga.

Unsworth kaebas Muski kohtusse ja tahab saada oma maine kahjustamise eest 75 000 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles