Iraagis avatakse Saddam Husseini piinamismuuseum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saddam Hussein
Saddam Hussein Foto: AFP / Scanpix

Iraagis avatakse selle aasta veebruaris uus muuseum, kus saab näha, kuidas selle riigi endine diktaator Saddam Hussein oma alamaid piinas.

Muuseum avatakse seoses kahe aasta möödumisega Husseini ülespoomisest, kirjutab metro.co.uk.

Saddam Hussein hukati 30. detsembril 2006.

Külastajatele on vaatamiseks väljas piinamise abivahendeid, fotosid massitapmistest  ning dokumente.

Muuseum avatakse Iraagi kõrgema tribunali ja USA armee koostöös Bagdadi niinimetatud rohelises tsoonis.

Näitusele on pandud näiteks Iraagi olümpiakeskusest pärit raudpuur. Saddam Husseini pojal Udayl oli komme Iraaki rahvusvahelistel üritustel halvasti esindanud sportlasi nädalaks sinna puuri sulgeda. Puur koos alasti vangiga asetati kõrvetava päikese kätte ja kuumaks läinud metallvarvad kõrvetasid vangistatute keha.

Uues muuseumis saab näha ka luurekeskuses olnud poomisseadet.

Väljas on ka Husseinile kuulunud asju, mis leiti vangistamisel tema juurest. Hussein tabati 2004. aasta detsembris ühest farmist ja tal oli seal kaasas suur nahast portfell pesuga, koraan ning suur hulk Mozarti muusikaga kassette.

Samuti saab muuseumis näha kõrgema tribunali toole, millel Saddam Hussein ja ta kõrged sõjaväelased istusid. Need toolid olid kasutusel ka näiteks pärast 1982. aastal Husseini mõrvakatse istungil, kus mõisteti surma 148 meest ja noorukit.

Muuseumi juurde luuakse ajaloolastele, sotsiaalteadlastele ja poliitikutele uurimiskeskus, kus on 26 miljonit Husseini ajastust pärit dokumenti ja raamatut. Tutvuda saab näiteks Husseini käsitsi kirjutatud käsuga, milles ta nõuab kurdide hävitamist.

«Loodame, et see muuseum aitab mõista, milline julm diktaator Saddam Hussein oli ja milliseid õuduseid ta korda saatis,» sõnas kohtunik Arif Abdel-Razag al-Shaheen.

Şaddām Ḩusayn ‘Abd al-Majīd at-Tikrītī (28. aprill 1937 – 30. detsember 2006) oli Iraagi president 1979–2003 ja Iraagi peaminister 1979–1991 ning 1994–2003. 2003. aasta Iraagi sõja ajal kukutati ta USA ja tema liitlaste poolt. 13. detsembril 2003 võtsid USA väed ta vangi. Saddam Hussein mõisteti surma poomise läbi inimsusevastaste kuritegude eest 5. novembril 2006 ja hukati 30. detsembril 2006 kell 6:05 kohaliku aja järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles