Pildid: Šotimaal sõidutati kahetonnist vaala läbi linna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šotimaa  põhjaosas Invernessis, mis asub Põhjamere rannikul, leiti rannalt kahetonnine vaal, mille transportimiseks kasutati sõjaväe veomasinat.

Šotimaa kaldale uhutud mereloomade päästmisprogramm sai möödunud nädalal teateid, et Ardersieri lahe kaldal on kiusvaal ning merelooma üritati päästa, kuid see ei õnnestunud piirkonda tabanud tormi tõttu, teatab scotsman.com.

Šotimaa Invernessi Ardesieri lahe kaldaveest leiti kiusvaal, kes transporditi sõjaväe veomasina abil laboratooriumisse
Šotimaa Invernessi Ardesieri lahe kaldaveest leiti kiusvaal, kes transporditi sõjaväe veomasina abil laboratooriumisse Foto: Janie Logan / SMASS / SWNS.om / Janie Logan / SMASS / SWNS.om/Scanpix

Kuna tegemist oli kuuemeetrise vaalaga, siis kutsusid loomapäästjad appi sõjaväe, mille suure veomasina abil veeti loom laboratooriumisse uurimiseks ja lahkamiseks.

 «Arvestades vaala suurust, ei õnnestunud meil teda oma jõududega liigutada ja selle tõttu vajasime abi, et viia ta Invernessi laboratooriumisse. Pidime leidma veomasina, millele mahuks 644-sentimeetrine ja 2000 kilogrammi kaaluv vaal. Kuna ilm halvenes kiiresti, tuli loom ruttu ära transportida. Šotimaa kuningliku rügemendi kolmanda pataljoni sõdurid abistasid meid oma kraana ja suure veomasinaga,» teatasid mereloomade päästmisprogrammi esindajad.

Vaala vedamine läbi Invernessi oli nii loomakaitsjate kui sõdurite jaoks uus kogemus. Kohalikud elanikud tulid teede äärde ja tegi vaalasõidust fotosid.

Šotimaa Invernessi Ardesieri lahest leiti kiusvaal, kes transporditi sõjaväe veomasina abil laboratooriumisse
Šotimaa Invernessi Ardesieri lahest leiti kiusvaal, kes transporditi sõjaväe veomasina abil laboratooriumisse Foto: Janie Logan / SMASS / SWNS.om / Janie Logan / SMASS / SWNS.om/Scanpix

Vaal jõudis laboratooriumisse umbes 18 tundi pärast oma surma.

Uurimisel ilmnes, et tegemist oli noore emase kiusvaalaga, kes oli enne surma olnud näljas ja haiguse tõttu nõrk. Looma lahanud veterinaaride sõnul ei surnud vaal nälja tõttu, vaid tal oli mitu ajukasvajat ning batkeritest tekkinud põletik.

«See vaal oli haige, mille tõttu ta ei saanud saaki püüda. Ajukasvajad võtsid talt elu,» teatasid veterinaarid.

Kiusvaalalised (Mysticeti) on vaalaliste seltsi kuuluvad veeimetajad, keda on 14 liiki. Kiusvaalalised erinevad hammasvaalalistest (Odontoceti) selle poolest, et neil on hammaste asemel kiusaparaat, millega nad veest toitu filtreerivad.

Kiusvaalaliste rühma kuulub ka maakera suurim loom sinivaal.

Sinivaal
Sinivaal Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles