Nagu ikka, internetirahvas jälle kahes leeris: vaata pilti, kas sina näed sel noort või vana naist?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k).
Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k). Foto: Mary Evans Picture Library/ Scanpix

Internetis on taas levima hakanud optiline illusioon, mis kannab nime «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k) ning internetirahvas on jällegi hullumas. Vaata pilti, keda näed sina - vanaeite või noort näitsikut?

Tegemist on ühe maailma kõige tuntuma optilise illusiooniga läbi ajaloo ning teadlased usuvad nüüd, et see, mida sa pildil näed, sõltub sinu vanusest.

Pildil on näha kas nooremat naisterahvas, kes vaatab eemale või vanemat naisterahvast, kellel on võrdlemisi suur nina ning ta pilk on suunatud vasakule poole.

Kõige vanem versioon sellest pildist ilmus esiti ühel saksa postkaardil, aga kõige kuulsama variandi joonistas inglasest karikaturist William Ely Hill ning see ilmus Ameerika ajakirjas Puck 1915. aastal. 

Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k)
Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k) Foto: Mary Evans Picture Library/ Scanpix

Uuringu kohaselt, mille avaldasid kaks Flindersi ülikooli psühholoogia professorit, sõltub see, kumba naist nähakse sellest, kui vana inimene on.

Nad väidavad, et nooremad inimesed näevad enne noort näitsikut ning vanemad inimesed märkavad esiti just vanaeite.

Nende uuringust võttis osa 393 inimest (242 meest, 141 naist) vanusegrupis 18-68, osalejate keskmiseks vanuseks oli 32. eluaastat.

Neile näidati hetkeks illusiooni ning paluti seejärel avaldada, mis soost ja vanusest kujutist nägid nad esiti.

Paljud osalejad märkasid kõigepealt nooremat naist, mis võib professorite arvates olla tingitud sellest, et enamik osalejaid olidki nooremad inimesed. 

Kui teadlased võrdlesid kõige vanemate ja kõige nooremate osalejate vastuseid, märkasid nad, et vanemad inimesed nägid kõigepealt vanemat naist ning nooremad silmasid esimalt just noort näitsikut.

Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k)
Optiline illusioon «My Wife or Mother-In-Law» («Minu naine või ämm» - ingl k) Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles