Video: USA idaranniku vetes leiti tõenäoliselt Austraalia uurija, kapten James Cooki laev Endeavour

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cook (1728 - 1779)
James Cook (1728 - 1779) Foto: Wikipedia.org

CNNi ja Washington Posti teatel võisid USA ja Austraalia allveearheoloogid leida USA idaranniku vetest, Rhode Islandi juurest kuulsa inglasest maadeavastaja ja kartograafi, kapten James Cooki  (1728 – 1779) laeva HMS Endeavour, millega ta seilas 1768. aastal lõunamerele uurimisretkele.

Cooki laeva, mis uputati USA iseseisvussõja ajal 1778. aastal Rhode Islandi lähedal, on otsitud aastakümneid.

James Cooki laev Endeavour 1768. aasta maalil
James Cooki laev Endeavour 1768. aasta maalil Foto: Wikipedia.org

Austraalia meremuuseum koostöös USA mereuurimiskeskusega alustavad oletatava Endeavouri uurimist 2019. aastal.

Endeavour mängis maadeavastamise ajastul tähtsat rolli, kuna Cook tegi sellega aastatel 1768 – 1771 oma esimese reisi, mille eesmärgiks oli uurida ja kaardistada lõunapoolsetes vetes asuvat tundmatut lõunamannert Terra Australis.

Austraalia kaardil (tumerohelisega)
Austraalia kaardil (tumerohelisega) Foto: Wikipedia.org

Hollandlastest seiklejad ja maadeuurijad eesotsas Willem Janszooniga, kes jõudis Cape Yorki poolsaare juurde esmakordselt 1606, kaardistasid Austraalia lääne- ja põhjarannikut.

Hollandi kapten Abel Tasman oli 1644. aastal esimene, kes andis alale nimeks Nieuw Holland, mis tähendab Uus-Holland. Ta uuris Austraalia juures asuvat Tasmaania saart, Uus-Meremaad ja Fidžit.

Inglane Cook koos oma meeskonnaga oli esimene eurooplane, kes käis Austraalia idarannikul, jõudes 1770. aasta aprillis Botany Baysse. Ta andis alale nimeks New South Wales, mis on selle nimi seni, kuulutades piirkonnas Ühendkuningriigile kuuluvaks.

Joonistus James Cooki jõudmisest Austraalia idarannikule
Joonistus James Cooki jõudmisest Austraalia idarannikule Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Cook kaardistas oma esmareisil nii Austraalia idarannikut kui Uus-Meremaad.

Kapten Cook koos oma nelja kaaslasega kaotas elu 14. veebruaril 1779 Hawaiil, kus neil tekkis kokkupõrge kohaliku hõimu liikmetega.

Maal, millel on kujutatud James Cooki surma 1779. aastal Hawaiil
Maal, millel on kujutatud James Cooki surma 1779. aastal Hawaiil Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia tahtis New South Walesi ala endale kindlustada ja rajas sinna 1788. aastal sunnitöökoloonia, kuhu saadeti Briti kohtutes süüdi mõistetud. Valgete uusasunike saabumine ja maade hõivamine kahjustas aborigeene ja nende loodussõbralikku elulaadi.

Cook käis veel kahel pikal uurimisreisil, millest esimene toimus 1772 – 1775 ja teine 1776 – 1779. Ta uuris lisaks Austraaliale ja Uus-Meremaale veel Vaikse ookeani saari ja Põhja-Ameerika rannikut, olles huvitatud ka lõunamandrist ehk Antarktisest.

Neil kahel reisil kasutas Cook teisi laevu, mitte enam Endeavourit, mis anti Briti laevastikule ja mis sai nimeks Lord Sandwich II. Britid kasutasid seda laeva USA iseseisvussõja ajal.

James Cooki laeva Endeavour koopia Austraalias Sydney sadamas
James Cooki laeva Endeavour koopia Austraalias Sydney sadamas Foto: SAEED KHAN / AFP/Scanpix

Kui Prantsuse armee ohustas Rhode Islandil asuvat Newporti sadamat, otsustasid inglased osa oma laevadest sadama lähedal uputada, takistamaks prantslaste sissetungi. 12 uputatud laeva seas oli ka Endeavour.

Arhiividokumendid laevade uputamise kohta leiti alles 1990. aastatel ja pärast seda hakati neid laevu Rhode Islandi vetest otsima. Eelkõige huvitas allveeraheolooge James Cooki Endeavour.

Aastate jooksul tehtud merepõhjauuringud näitasid, et vrakkide seas on kaks, mis sobivad Endeavouri kuju ja suurusega. Uurijate arvates on Endeavour tõenäoliselt see vrakk, mis on Goat Islandi lähedal.

Kui see vrakk tõesti osutub Endeavouriks, siis võib tekkida vaidlus, et kellel on õigus seda merepõhjast üles tõsta ja kellele see kuulub, kas Ühendkuningriigile või USAle.

Laev on olnud 240 aastat USA vetes, kuid uppumise ajal oli Briti laevastiku laev.

See laev pakub huvi ka Austraaliale ja Uus-Meremaale, kuna tegemist on laevaga, mis mängib nende riikide ajaloos tähtsat rolli.  

James Cooki laeva Endeavour koopia on Austraalias Sydney Darlingi sadamas, Austraalia meremuuseumi juures.

James Cooki laeva Endeavour koopia Austraalia Sydney sadamas
James Cooki laeva Endeavour koopia Austraalia Sydney sadamas Foto: SAEED KHAN / AFP/Scanpix

Rhode Island on alates 1790. aastast USA osariik. Asub Atlandi ookeani rannikul, kuulub Uus-Inglismaa regiooni ja on pindalalt USA väikseim osariik. Põhjas ja läänes piirneb Massachusettsiga, idas Connecticutiga ning lõunas Atlandi ookeaniga. Osariigi pindalast kolmandiku, 1295 ruutkilomeetrit, moodustab vesi.

USA osariik Rhode Island kaardil (punasega)
USA osariik Rhode Island kaardil (punasega) Foto: Wikipedia.org

James Cook (27. oktoober 1728 Yorkshire, Marton – 14. veebruar 1779 Hawaii) oli Briti meresõitja, kartograaf ja maadeavastaja.

James Cooki tuntus põhineb kolmel ümbermaailmareisil, mille ta sooritas aastatel 1768–1779.

James Cooki mälestusmärk Ühendkuningriigis Yorkshire'is Martonis, kus ta 1728. aastal sündis
James Cooki mälestusmärk Ühendkuningriigis Yorkshire'is Martonis, kus ta 1728. aastal sündis Foto: akg-images / Sch/Scanpix
James Cook mälestusmärk Uus-Meremaa Põhjasaarel Gisborne'is
James Cook mälestusmärk Uus-Meremaa Põhjasaarel Gisborne'is Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Huber/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles