Tütre neitslikkust kontrollida tahtnud moslemitest vanemad anti kohtu alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored. Pilt on illustreeriv
Noored. Pilt on illustreeriv Foto: Leo Lintang / PantherMedia / Leo Lintang/Scanpix

Ühendkuningriigis elavad iraanlastest vanemad, kes on moslemid, viisid oma teismelise tütre arsti juurde, et arst kontrolliks, kas tütar on neitsi, kuna nad leidsid, et tütrel Sophial on salakallim.

Arst teatas 42-aastasest Mitra Eidianist ja 56-aastasest Ali Safareist võimudele ning vanemad anti kohtusse süüdistatuna tütrevastases psühholoogilises vägivallas ning tema elu ja käitumise kontrollimises, kirjutab theguardian.com. 

Arsti teatel ei teinud ta Sophia nõusolekuta talle kehalist läbivaatust.

Arst. Pilt on illustreeriv
Arst. Pilt on illustreeriv Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov/Scanpix

Eidiani ja Safarei on Suurbritannias esimesed vanemad, kes anti kolm aastat tagasi kehtestatud seaduse, mis keelab partnerite ja laste psühholoogilise ja kehalise ahistamise ja kontrollimise, põhjal kohtu alla.

Kingstoni kuninglikus kohtus ilmnes, et kui vanemad said teada oma tütre suhtest 18-aastase noormehe Bailey Marshall-Telferiga, siis ema hammustas teda ja isa ähvardas ta kööginoaga tappa.

Vanemad võtsid tütrelt passi ära, et ta ei saaks nende juurest lahkuda ja ähvardasid ta saata Iraani, kus ta peaks abielluma mõne oma sugulasega.

Prokurör David Povall sõnas, et proua Eidiani tuli ühel päeval ootamatult koju, leides eest oma tütre, kes oli seal koos poiss-sõbra Marshall-Telferiga. Pere elab Lõuna-Londonis Wandsworthis.

Sophia sõnas kohtus: «Mina ja mu poiss-sõber sattusime ema saabudes paanikasse. Olime hirmul, sest ma ei teadnud, kuidas mu ema reageerib.»

Kui isa koju tuli, rääkis ema isale, et nende tütar oli koos võõra noormehega. Isa ähvardas seda kuuldes tütre tappa.

«Isa karjus, et ta tapab tütre ning siis, et tütar tuleks viia arstliku kontrolli, kas ta ikka on neitsi, sest kui ei ole, siis on ta pere au määrinud,» sõnas prokurör Povall.

Moslemitest vanemad. Pilt on illustreeriv
Moslemitest vanemad. Pilt on illustreeriv Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann/Scanpix

Vanemad viisidki tütre perearst Helen Lucase juurde, kes keeldus Sophia läbivaatamisest. Eidiani süüdistas arsti, et ta ei saa nende kultuurist ja tavadest aru.

 «Selgitasin Sophiale, et ilma tema loata ei ole mul õigus teda läbi vaadata. Ma saan seda teha vaid siis, kui ta loa annab,» sõnas arst kohtus, lisades, et Sophia ei andnud selleks luba. 

Eidiani oli külastanud ka Marshall-Telferi töökohta, ähvardades teda vägivallaga.

Kohus iraanlastest vanemate üle jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles