VIDEO Peapiiskop ei teadnud, et seks lastega on kuritegu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Robert Carlson
Peapiiskop Robert Carlson Foto: CBS St Louis

Vastavalt esmaspäeval avaldatud kohtudokumentidele, tunnistas St. Louisi peapiiskop Robert Carlson, et ta ei olnud kindel, kas 1980. aastatel oli seks lastega kuritegu. 

St. Paulis asuv advokaadibüroo «Jeff Anderson & liitlased» avaldas video, milles Carlsonilt küsitakse, kas ta teab, et kui täiskasvanu lapsega seksib, siis see on kuritegu.

Carlson vastas: «Ma ei ole kindel, kas ma teadsin, et see on kuritegu või mitte. Ma tean, et see on kuritegu tänapäeval.»

2014. aastal toimunud depositsioonil küsiti peapiiskopilt korduvalt erinevaid küsimusi seoses oma osalusega Minnesota osariigis toimunud lapseahistamise skandaaliga, vahendas percolately

Carlson andis 193 korral vastuseks «ma ei mäleta».

Kuid Jeff Anderson avaldas dokumendid, mis näitasid, et Carlson pidi teadlik olema, kui tõsiste süüdistustega on tegu, sest ta kirjutas tol ajal peapiiskopi ametit pidanud John Roachile, et ühe ohvri vanemad plaanivad politseisse minna.

NBC News vahendas, et Anderson esitas 1987. aastal toimunud depositsiooni põhjal kirjutatud raporti, milles praeguseks surnud piiskop Loras Watters tunnistas, et ta käskis Carlsonil öelda «ma ei mäleta», kui teda kohtus küsitletakse.

St. Louisi peapiiskopkond sõnas oma avalduses, et Carlson oli samade süüdistuste tõttu aastate jooksul andnud mitmeid tunnistusi:

«Peapiiskop andis selge vastuse, et ta teab, et lapseahistamine on tänapäeval kuritegu. Küsimus ei puuduta peapiiskoppi moraalset seisukohta pedofiilia osas, kuid see on tema arvates kohutav kuritegu.»

2018. aastal väljendas peapiiskop pahameelt raporti üle, mille kohaselt mätsisid Pennsylvania kirikujuhid kinni enam kui 300 preestri poolt 1000 lapse vastu sooritatud seksuaalkuriteod.

St. Louisi piiskopkond annab vabatahtlikult üle dokumendid Missouri prokuratuurile, et viimane saaks uurida kirikujuhtide suunas esitatud süüdistusi laste vägistamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles