Video: Venezuela presidenti Madurot eesliga võrrelnud mehi võib oodata 20-aastane vangistus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela tuletõrjujad tegid president Nicolas Madurot pilkava video
Venezuela tuletõrjujad tegid president Nicolas Madurot pilkava video Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kahte Venezuela tuletõrjujat võib eest oodata 20 aasta pikkune vangistus video eest, milles nad kujutasid president Nicolas Madurot eeslina.

Vastuluureametnikud pidasid kaks meest, 41-aastase Ricardo Prieto ja 45-aastase Carlos Varoni kinni 12. septembril Merida osariigis asuvas tuletõrjejaamas, kus nad töötasid, teatab theguardian.com. 

Mehed astusid 16. septembril kohtu ette, kus kohtunik Carlos Marquez esitas neile süüdistuse eelmisel aastal kehtestatud seaduse põhja, mis keelab ühiskonnas viha külvamise.

«Neid kahte tuletõrjujat süüdistatakse raskes kuritöös, milles on mõnitamist ja vihavaenu külvamist. Selle eest võib uue seaduse kohaselt saada kuni 20 aasta pikkuse vangistuse,» teatas inimõigusorganisatsiooni Foro Penal advokaat Ivan Toro, kes tuletõrjujaid kaitseb.

Toro lisas, et videol on näha, kuidas üks tuletõrjujatest, Varon  jalutab eesliga tuletõrjejaamas. Videol on kuulda, kuidas eeslist videot tegev Prieto viskab nalja, et president Nicolas Maduro on tulnud kontrollkäigule.

Tuletõrjujad pilkavad oma videos president Nicolas Madurot
Tuletõrjujad pilkavad oma videos president Nicolas Madurot Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Advokaadi teatel ei mõelnud ta kaks klienti selle videoga midagi halba ning nende eesmärgiks ei olnud ühiskonnas pingeid tekitada ja viha külvata.

Eesel Venezuela tuletõrjujate videos
Eesel Venezuela tuletõrjujate videos Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Opositsioon andis president Madurole, keda nad süüdistavad Venezuela majanduslikus kollapsis, juba mõnda aega tagasi hüüdnimeks Maburro, mis on hispaaniakeelne sõnademäng presidendi nime algusosast ja sõnast «burro», mis tähendab «eesel».

President Maduro esindajad ega ta ise ei ole eeslijuhtumit kommenteerinud.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

Kahte tuletõrjujat süüdistatakse 2017. aastal jõuga kehtestatud seaduse alusel, mille abil saab riigile ebameeldivaid parteisid, meediaorganisatsioone ja firmasid kuulutada ebaseaduslikuks ja neid sulgeda. Seaduse kehtestamise taga oli Venezuela põhiseaduskomisjon, mille otsuseid peavad nii USA kui Euroopa Liit ebaseaduslikuks.

See komisjon koosneb vaid Maduro toetajatest. Venezuelalased korraldasid 2017 mässu, milles protestiti nii Maduro, põhiseaduskomisjoni kui uue, õigusi piirava seaduse vastu. Mässus hukkus vähemalt 125 inimest.

Uue seaduse alusel on hakatud kinni pidama ka kodanikke, kes protesteerivad riigivõimu, diktaatorliku presidendi ja majandusliku kitsikuse vastu.

Varem oli Venezuela jõukas naftariik, kuid juba 2000. aastate alguses lahvatas seal kriis, tekkis massiline tööpuudus ja inflatsioon, kerkisid hinnad ning tekkis toidu- ja ravimite nappus.

Pooltühjad letid Venezuela pealinna Caracase supermarketis
Pooltühjad letid Venezuela pealinna Caracase supermarketis Foto: EPA/Scanpix

Pärast president Hugo Chavezi surma 2013. aastal haaras võimu Nicolas Maduro, kelle võimu ajal on kriis süvenenud.

ÜRO andmetel elab 90 protsenti venezuelalastest nälja piiril ning 2,3 miljonit inimest on Venezuelast põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles