Rooma paavst hakkab Onu Bella kombel Fiatiga mööda Eestit ringi kihutama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: Stefano Costantino / MEGA / Scanpix

Rooma paavst Franciscus külastab 22.-25. septembril Baltimaid. Igas riigis, mida paavst väisab, antakse talle kasutada auto, mis peegeldab kirikupea peamisi väärtusi: lihtsust ja tagasihoidlikkust. Ka Balti riigid pole seejuures erandiks – siin sõidab paavst Fiat Tipoga. Tegu on enam vähem sama sõidukiga, millega sõitmise üle kiitles ka Onu Bella.

«Erinevaid maailma riike külastades sõidab paavst sageli Itaalia autotööstuse esindaja Fiatiga, mille on talle muretsenud neis riikides tegutsevad esindused. Olles lihtsad, kvaliteetsed ja tavainimestele taskukohased, kehastavad Fiatid igapäevast tarbesõidukit suurepäraselt,» ütles Modus Groupi autode ärisuuna juht Laurynas Sivilevičius.

Fiat Tipo
Fiat Tipo Foto: Modus Group

Oodatakse välisturiste

Paavsti visiit on erandlikuks sündmuseks kõigile kuuele miljonile Balti riikide elanikule. Septembri lõpus toimuv Franciscuse (Jorge Mario Bergoglio)visiit on alles teine kord, mil paavst meid pärast iseseisvuse taastamist külastab. Esimesena käis siin Johannes Paulus II, kes 1993. aasta septembris Eesti, Läti ja Leedu tuntud paiku külastas ning meie inimestega kohtus. On sümboolne, et paavsti teine visiit toimub just tänavu – 25 aastat pärast esimest visiiti ja 100 aastat pärast Balti riikide iseseisvumist.

Paavst Johannes Paulus II käis Eestis 1993. aastal.
Paavst Johannes Paulus II käis Eestis 1993. aastal. Foto: SCANPIX

«Paavst ei tule siia turistina ning ta ei keskendu vaatamisväärtustele, vaid soovib kohtuda inimestega, neile silma vaadata, nende muresid mõista ja häält kuulda,» rääkisid visiidi korraldajad.

Pärast visiiti – heategevuseks

Paavsti külastuse ajal kasutatud autod müüakse pärast visiiti tavaliselt oksjonil maha, kogutud raha aga annetatakse heategevuseks. Niisuguste autode järele on väga suur nõudmine: nii näiteks müüdi paavsti poolt 2016. aasta Philadelphia-visiidil kasutatud Fiat 500L hiljem oksjonil 82 000 USA dollari eest. Sama mudel maksab USAs uuena neli-viis korda vähem.

Eelmisel aastal tegi Lamborghini spetsiaalselt paavstile mõeldud Huracani ja kinkis erandliku sportauto Vatikani riigijuhile. Paavst, tõsi küll, pole ise selle roolis kunagi istunudki, vaid sõiduk müüdi hoopis Sothebyʼs oksjonil 715 000 euro eest maha. See on neli korda rohkem kui Huracani alghind, mis on umbkaudu 180 000 eurot. Suurem osa auto eest saadud summast läks ISISe poolt hävitatud Iraagi linna Ninevehʼ taastamiseks, ülejäänu jagati erinevate heategevusorganisatsioonide vahel ära.

Eestis, Lätis ja Leedus sõidab paavst Franciscus Fiat Tipoga, mille baashind jääb alla 13 000 euro.

Fiat Tipo
Fiat Tipo Foto: Modus Group

Kirikupea veedab nii Eestis kui ka Lätis ühe päeva, külastades tähtsamaid religiooniobjekte Tallinnas ja Riias, pidades mõlemas pealinnas Missa ja kohtudes usklikega.

Onu Bella.
Onu Bella. Foto: Mats Õun

Onu Bella jõudis ette

Enne seda, kui paavst Franciscus jõuab Eestis Itaalia autoga Fiat ringi sõitma hakata, tuleb tunnistada, et praeguseks meie seast lahkunud Onu Bella jõudis paavstist ette ja sõitis Fiatiga enne teda Eestis ringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles