«Astrid Lindgreni rääkimata lugu» toob ekraanile kirjaniku noorusaja traagika ja keelatud armusuhte

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Astrid Lindgreni rääkimata lugu»
«Astrid Lindgreni rääkimata lugu» Foto: Capital Pictures / Scanpix

Rootslased võtsid viimaks ette maailmakuulsa lastekirjaniku eluloo filmiks talletada, jälgides linateoses «Astrid Lindgreni rääkimata lugu» mitte niivõrd seda, mismoodi sündisid tema raamatute kuulsad tegelased, vaid milline lapsepõlv ja elusündmused selle piiritu kujutlusvõimega geniaalse kirjaniku kujunemist mõjutasid.

Kas leidub Eestis last, kes pole lugenud Astrid Lindgreni raamatuid? Või kedagi, kes pole täiskasvanuna kasvõi korraks mõelnud, kuidas küll Lindgren lapse hinge iga viimast kui soppi nii hästi tundis ja selle täiskasvanute maailmast säärase hellusega kõrgemale oskas asetada? 

Tuntud Taani režissöör Pernille Fischer Christensen («Keegi, keda sa armastad», «Perekond») käsitleb oma viimases linateoses armastuse ja soojusega noore Astrid Lindgreni (1907 – 2002) kirjanikuks kujunemist ning tema kirjatööde mõju lastele, ilma et me kinolinal Astridit ennast raamatut kirjutamas näeks, mida ju ühelt eluloofilmilt võiks oodata. Näeme hoopis noore tüdruku lapsepõlve halastamatut katkemist ning seda, kuidas täiskasvanute maailm ja ühiskond teda alt veavad. Kuid Astridi põues on kõik tulevased Lotad, Pipid, Emilid ja Karlssonid, aga ka lõputu hulk teisi suure südame ja õiglase meelega tegelasi, kes katsumustele vaatamata on meie kõigi õnneks tulvil armastust ja hoolt nõrgemate vastu.

Astridi osatäitjana näeme võrratut Alba Augustit (Rootsi filmilavastaja Bille Augusti ja näitlejanna Pernilla Augusti tütar, Berlinale tänavune tõusva tähe ehk Shooting Star tunnustuse pälvinud näitlejatar), kes on hetkel üks paljutõotavamaid noori Skandinaavia ekraanitalente.

Apollo Kinodes alates 28. septembrist 2018.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles