Videointervjuu: Tiit Sukk kasvatas «Mehed» võteteks pikad juuksed ja piinles põrgukuumas autos

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kimbutav leitsak, 50 võttepaika üle Eestimaa, kümned tuhanded läbitud kilomeetrid ja ohtralt tummist nalja: paari päeva eest sai pärast 16 lõputut võttepäeva purki kodumaine seikluskomöödia «Mehed». Filmi rõõmsameelne meeskond kogunes sel puhul 13. septembril Tallinnas hubases meelelahutuskeskuses O’Learys, et ühiselt võtteväsimust peletada ja kinoekraani ees lõõgastuda.

Kinoportaal tegi juttu ühe peategelase Tiit Sukaga ning sai teada, miks näitleja oma kuldsed kiharad pikaks kasvatas, kuidas tuldi võtetel toime suvise leitsakuga ning mõistagi sellest, mida film endast üldse kujutab. 

Mis filmiga tegu?

«Mehed» on kodumaine komöödia, mille peaosas mängivad läinud sügisel samanimelises Apollo kinolavastuses publikut naerutanud Tiit Sukk, Margus Prangel ja Veikko Täär.

Menuka teatritüki tuleval kevadel kinodesse jõudvas ekraniseeringus kehastub mehine kolmik taas nendeks samadeks keskeakriisis ja pealetikkuva elutüdimuse käes vaevlevateks näitlejateks, keda nad mängisid ka laval ehk teisisõnu iseendaks – ka tegelaste nimed on filmis samad.

Ühel hommikul ärkab Veikko (Veikko Täär) tundmatu daami voodis telefonikõne peale, et tema äsjaleitud 25-aastane poeg (Mihkel Vendel) kavatseb Harakasaarel endalt elu võtta. Tiit (Tiit Sukk) tõstab mässu, kui noor lavastajanna sunnib teda 40-aastaselt Romeot mängima. Margus otsustab ronida rõdult alla ja pääseda välja oma turvalisest elust, kus pole alles enam midagi, mille üle üllatuda.

Isa ja poja suhetest ning iseenda taasleidmisest rääkiv absurdimaiguline tragikomöödia saab alguse sellest, et mehed suunduvad ootamatule teekonnale pealinnast Harakasaarele, et takistada neist ühe poega saatuslikku viga tegemast. Olukorda komplitseerib asjaolu, et ühelgi kolmest mehest ei ole kaasas mobiili. Reaalsuse ja fantaasia piirimail pendeldava seikluse lõpuks tabab aga kõiki mehi uus äratundmine elu ees ning loo käigus saab ilmsiks seegi, et ühel või teisel moel juhivad meeste elu ikka ja alati naised.

Robin (Mihkel Vendel) ütleb filmis: «Sellest on vähe, et keegi on kellegi isa, ema või laps. Inimesed peavad üksteist vajama.» Loo lõpuks leiab igaüks meie kolmest peategelasest tasakaalu ja põhjuse eluga edasi minna. Veikko tunneb rõõmu pojast, keda tal kunagi pole olnud ning mõtleb, et teel kohatud Lauraga (Piret Laurimaa) võiks ehk isegi koos elada. Margus otsustab Harakasaarele jääda ja proovida erakuelu. Tiit aga mõistab, et see elu, mis tal on, see ongi see, mida ta endale alati igatsenud on. Ent loo käigus saab ilmsiks seegi, et ühel või teisel moel juhivad meeste elu ikka ja alati naised.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et filmis räägitakse tõsiselt tõsistest asjadest, aga viis, kuidas seda tehakse, on väga naljakas. «Elu kogu oma tõsiduses on üks kohutavalt naljakas nähtus. Elu ongi komöödia, mitte tragöödia või draama,» ütleb lavastaja Gerda Kordemets.

Neile, kes etendust vaatama ei jõudnud: filmist saab kerge maigu suhu lavastuse «Mehed» mullusest filmilikust tutvustusklipist (filmi treiler tulemas juba õige pea!):

16 kuuma ja pikka võttepäeva

Kui filmi aluseks oleva etenduse kogu tegevus piirdus teatrilavaga, siis filmi nimel võeti ette utoopiline plaan ning jaotada kolme mehe seikluse tegevustik puistada üle Läänemaa, aga ka pisut Pärnu- ja Harjumaale.

Road movie'ks ehk teekonnafilmiks liigitatud komöödia tegevus toimub kokku 50 paigas, sealhulgas Tallinnas, Haapsalus, Dirhamis, Virtsus, Matsis, Pootsis, Laos, Paatsalus, Lihulas, Kihnus ja Manija saarel.

Võtete nimel sõideti kokku läbi 30 000 km ja põletati ära paartuhat liitrit kütust, söödi ära 352 portsu hommikuputru, tuuseldati ära 20 parukat ja kulutati ära 30 kg grimmi. Et meeskond ja näitlejad kuuma käes vastu peaksid, kulus võtetel ära oma 1000 pudelit vett.

Ning kuna üks teekonnafilm ei saa läbi muljetavaldava sõidukipargita, siis toimub seiklus suisa nii maal kui veel: maanteel kimavad kangelased ringi Škoda Kodiaqiga, laineid murtakse aga politseikaatriga Kessu ning jahiga Mia-Mia. Kõrvalrolli teeb ka vana hea vineerist külgkorviga IŽ-Planeta.

Komöödias näeb üles astumas veel tervet rida suurepäraseid Eesti näitlejaid ning koomikuid, sealhulgas seiklevad filmis Andrus Vaarik, Tõnis Niinemets, Piret Laurimaa, Ursula Ratasepp-Oja, Eva Püssa, Carmen Mikiver, Mihkel Vendel jpt.

Apollo Film Productionsi ja Zolba Productionsi koostöös, produtsentide Tanel Tatteri ja Jevgeni Supini eestvedamisel. 

Irooniline komöödia «Mehed» esilinastub Apollo Kinos 15. märtsil 2019

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles