Meteoroloog: orkaan Florence toob kaasa umbes 15 miljonit olümpiabassenitäit vett (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni 2012. aasta olümpiamängude ujula ja bassein
Londoni 2012. aasta olümpiamängude ujula ja bassein Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS/Scanpix

Teise astme orkaaniks taandunud Florence on liikumas USA kaguranniku suunas ning USA orkaanikeskuse teatel peaks orkaani kese jõudma Põhja-Carolinasse täna kella 2.00 paiku kohaliku aja järgi (Eesti aeg kell 9.00).

Hoolimata orkaani nõrgenemisest on tuul ikka tugev, sest tuule kiirus ulatub 175 kilomeetrini tunnis, tuues kaasa ka paduvihma, teatab cnn.com.

Juba enne orkaani Florence saabumist tekkis Põhja-Carolinas üleujutus. Pildil New Bern
Juba enne orkaani Florence saabumist tekkis Põhja-Carolinas üleujutus. Pildil New Bern Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP/Scanpix

Paduvihma sajab juba enne orkaani täielikku saabumist ja selle saabudes muutub vihm tuegvamaks. Osadel aladel Põhja- ja Lõuna-Carolinas on juba nüüd üleujutus.

Prognooside kohaselt võib vihma tõttu mõnel pool tekkida ühemeetrine üleujutus, oodata on merepinna tõusu, mille tõttu mereäärsed alad kattuvad samuti veega. Lisaks lükkavad tuuleiilid merevett ranniku suunas. 

Põhja-Carolina võimud andsid katastrofaalse üleujutuse hoiatuse, samas võrreldes seda piiblilooga globaalsest üleujutusest ja Noast, kes laeva ehitas ja pääses.

Põhja-Carolinas on üleujutus juba enne orkaani Florence saabumist
Põhja-Carolinas on üleujutus juba enne orkaani Florence saabumist Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP/Scanpix

Meteoroloog Ryan Maue andmetel võib kataroofipiirkonnas sadada umbes 15 miljonit olümpiabasseinitäit vett ning selle veekogusega saaks võtta 581,4 miljardit dušši.

Austraalia Sydney olümpiamõõtmetes bassein
Austraalia Sydney olümpiamõõtmetes bassein Foto: WILLIAM WEST / AFP/Scanpix

«Tegemist on miljonite liitrite veega, mis ei saa maapinda imbuda. Seega on oodata suurt üleujutust, mis võib tekitada tunde, nagu elatakse basseinis. Veemass lõhub kõike teele jäävat, maju, autosid, elektriposte ja tänavavalgustust,» sõnasid meteoroloogid.  

Olümpiabasseini pikkus on 50 meetrit ja laius 25 meetrit, sügavus 2- 3 meetrit ja basseinis on kümme rada.

Olümpiabassein mahutab 2 500 000 liitrit vett.

Londoni 2012. aasta olümpiamängude ujula ja bassein
Londoni 2012. aasta olümpiamängude ujula ja bassein Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles