Video: Austraalias sai antikangelaseks 9-aastane tüdruk, kes keeldus hümni ajal püsti seismast (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harper Nielsen
Harper Nielsen Foto: twitter.com

Austraalias Queenslandis sai antikangelaseks ja langes kriitika alla üheksa aastane Harper Nielsen, kes ei olnud nõus oma koolis toimunud sündmusel Austraalia hümni ajal püsti seisma.

Tüdruk selgitas hiljem, et hümn «Advance Australia Fair» ei austa põliselanikke ja selle tõttu keeldus ta hümni ajal püstiseismisest, teatab cnn.com.

Harper Nielsen
Harper Nielsen Foto: Twitter.com

Brsibane’i Kenmore South algkoolis õppiv Nielsen lisas, et hümnis on juttu ainult valgenahalistest austraallastest, kelle esivanemad olid sisserändajad, kuid mitte neist, kes on Austraalias elanud tuhandeid aastaid.

Austraalia põliselanikud ja Austraalia lipp
Austraalia põliselanikud ja Austraalia lipp Foto: Twitter.com

«Mind häirib eriti osa, kus on sõnad «me oleme noored ja vabad». See jätab aborigeenid tähelepanu alt välja. Need algupärased hõimud on elanud siin üle 5000 aasta ja valgete sisserändajate tõttu ei ole nad vabad. Ma ei ole selline laps, kes alluks vanemate inimeste korraldusele vaid sellepärast, et nad  on minust vanemad,» lausus tüdruk.

Nielseni tegu ärritas eriti poliitikuid, kes teda karmilt kritiseerisid. Oli ka neid, kes nõudsid lapse koolist eemaldamist.

Queenslandi aseharidusminister Jarrod Bleije nimetas oma tviidis Nielsenit kasvatamatuks jõmpsikaks.

Harper Nielsen
Harper Nielsen Foto: Twitter.com

«Vanematel peaks olema häbi, et kasutavad oma last poliitilise mängukannina. Laps peaks oma rumala protesti lõpetama ning uhkena ja seistes hümni laulma,»  teatas Bleije.

Minister lisas, et Harper Nielsen ei austa Austraaliat ega sõjaveterane, kes on riigi heaks palju teinud.

Tüdrukut ründas veel üks poliitik, senaator Pauline Hanson, kes süüdistas Harperi vanemaid oma lapse ajupesus.

Juhtumit kommenteeris Sydney raadiosaates esinedes ka Austraalia endine peaminister Tony Abbott. Ka tema oli seisukohal, et üheksa-aastane laps peab alluma reeglitele ja seadustele ning austama oma kodumaad.

Harper Nielseni isa Mark Nielsen, kes on Queenslandi ülikooli psühholoogiaõppejõud, sõnas Austraalia meediale, et ta toetab oma tütart ja ei leia, et laps midagi valesti tegi.

«Minu silmis on Harper julge laps, kes ei karda oma seisukohta võtta. Ta tegi seda, mis tema arvates õige oli, astudes vastu riigi poolt heaks kiidetud rassismile,» lisas isa.

Tüdruku ema Yvonne Nielsen, kes on Queenslandis tuntud tervishoiuekspert, oli üllatunud kaasmaalaste kitsarinnalisusest ning sellest, et kool suhtus Harperi passiivsesse teosse kriitikaga.

«Mind üllatab enim see, et mu tütre käitumine on nende silmis nagu ta oleks noa või relvaga kooli tulnud ja teiste suhtes agressiivselt käitunud,» selgitas ema.

Isa ja ema käisid tütre koolis õpetajatega juhtunust rääkimas, kuid kool ei ole veel langetanud otsust, kas Harper tuleks suunata koduõppele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles