GALERII Šarmantne «Kuninga kõne» kangelane Colin Firth püüdleb parema tuleviku suunas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filmiga «Kuninga kõne» parima meespeaosatäitja Oscari võitnud Briti näitleja Colin Firth tähistab täna 58. sünnipäeva.

Colin Firth on sündinud 10. septembril 1960. Tal on lisaks Suurbritannia kodakondsusele ka Itaalia kodakondsus.

Colin Firth sündis Hampshire'i lähedal Grayshottis akadeemikute perekonnas. Tema isa oli Winchesteri ülikoolis ajalooprofessor ja ema võrdleva religiooniteaduse professor avatud ülikoolis.

Tal on õde Kate ja noorem vend Jonathan, kes on samuti näitleja.

Varajases lapsepõlves, kuni neljanda eluaastani, elas ta koos misjonäridest vanavanematega Nigeerias. Tema vanemad olid üles kasvanud Indias, sest nii ema- kui isapoolsed vanavanemad olid seal misjonärid olnud.

Firth elas koos vanematega USA-s Missouri osariigis St. Louisis, kuni sai 11-aastaseks.

Pärast Inglismaale naasmist (Colin oli siis viiene) asus pere elama Winchesteri. Koolis tahtis Firth õppida kitarri mängima, aga kooli juhtkond oli kitarri ja saksofoni mängimise ära keelanud, kuna need polevat tõsiseltvõetavad instrumendid. Selle asemel õppis Firth tenortuubat.

Näitlejakutse omandas ta Londoni Draamakeskuses.

Näitlejatöö kõrvalt on Firth aktivist. Ta on osalenud kampaaniates põlisrahvaste traditsioonilise elustiili säilitamise nimel, Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit asüülitaotlejate väljasaatmise vastu, õiglase kaubanduse kasuks, ökoloogilise jalajälje vähendamise poolt ning Suurbritannia muutmise poolt vabariigiks.

Poliitiliselt toetas ta algul Leiboristlikku Parteid, aga kuna ta ei olnud rahul nende seisukohaga varjupaiga taotlemise ja põgenike õiguste küsimuses, siis asus ta toetama Liberaaldemokraate. 2010. aasta lõpus kaotas ta usu ka liberaaldemokraatidesse, sest nad tegid kannapöörde suhtumises õppemaksu. Seejärel on ta poliitiliselt sõltumatu.

2011. aasta aprillis nimetas ajakiri Time Firthi maailma 100 kõige mõjukama inimese hulka.

Firthi tuntumad filmid on «Pride and Prejudice», «The English Patient», «Shakespeare in Love», «Bridget Jones's Diary», «Mamma Mia!», «The King's Speech» ja «Tinker Tailor Soldier Spy».

Firth on aastaid tegelenud heategevusega, rääkinud põgenike kaitseks ning on suur keskkonna aktivist.

Teised sünnipäevalised

Koos Colin Firthiga saavad aasta vanemaks ka Ryan Phillippe (44), telesaatejuht Bill O'Reilly (68), moedisainer Karl Lagerfeld (84) ja muusik Joe Perry (68).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles