Pildid ja video: Hispaania amatöörrestauraator muutis skulptuuri groteskseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuju enne ja pärast
Kuju enne ja pärast Foto: DSF / AFP/Scanpix

Hispaanias sai amatöörrestauraatori tõttu kannatada järjekordne kunstiteos, mis muutus ülemaalimise tõttu groteskseks.

Tegemist on 15. sajandist pärit puitskulptuuriga, millel on kujutatud neitsi Maarjat Jeesuse ja Püha Annaga, teatab independent.co.uk. 

Asjatundmatu restauraator on Hispaania Asturia regiooni El Ranadoiro elanik, kes arvas, et kohaliku kirikus asuv skulptuur näeb kole välja ja vajab ülevärvimist.

Originaalskulptuur, millel on kujutatud neitsi Maarjat, Jeesuslast ja Püha Annat
Originaalskulptuur, millel on kujutatud neitsi Maarjat, Jeesuslast ja Püha Annat Foto: DSF / AFP/Scanpix

Nii saigi Maarja endale erkpunased huuled, meigi ja erksavärvilised rõivad, Jessuslaps sai selga rohelise kostüümi ning Püha Anna on samuti väga ergas.

Värvitud puitskulptuur
Värvitud puitskulptuur Foto: DSF / AFP/Scanpix

El Ranadoiro kiriku preester Arturo Gracia sõnul andis ta kohalikule elanikule Maria Luisa Menendezile loa kuju puhastada ja lakkida, kuid Menendez värvis kuju üle.

«Leidsin, et see umbes 600 aasta vanune kuju vajab värskendamist ja kasutasin neid värve, mida arvasin sobivat. Paljudele meeldivad minu valitud värvid,» kaitses naine end.

Kuju pärast värvikihi saamist
Kuju pärast värvikihi saamist Foto: DSF / AFP/Scanpix

Võimude ja kunstiekspertide sõnul naine lihtsalt rikkus hinnalise puitskulptuuri.

Kohalik haridusametnik Genaro Alonso sõnas, et selle teose puhul ei olnud tegemist mitte restaureerimise, vaid kättemaksuga.

Asturia piirkonna tuntud restauraator Luis Suárez Saro sõnas, et ta on tegelenud kunstiteoste restaureerimisega 15 aastat ja ta on sõnatu.

«Tundub, et see ära rikutud skulptuur sai mingite tööstusvärvide kihid. Need värvid on täiesti absurdsed. Ma tõesti ei tea, kas nutta või naerda,» teatas Saro.

Kuju enne ja pärast
Kuju enne ja pärast Foto: DSF / AFP/Scanpix

Hispaania on jõudnud rahvusvahelisse meediasse samasuguste juhtumitega ka varem.

Juunis kahjustati Estellas asuvat 16. sajandi skulptuuri, mis kujutab Püha Jüri. See kuju sai roosa näo ja säravates toonides raudrüü, meenutades animategelast Tintini.

2012. aastal aga kahjustati rohkem kui 100 aasta vanust Ecce Homo freskot, mille autor oli tuntud kunstnik Elias Garcia Martinez. See fresko asub Hispaania kirdeosas Zaragoza Halastuskirikus, kus see jäi silma kohalikule pensionärile, kes selle üle värvis, tehes teosest algklassiõpilase plätserduse. 

Ecce Homo fresko enne ja pärast
Ecce Homo fresko enne ja pärast Foto: / AP/Scanpix

Astuuria on Hispaania autonoomne piirkond, mis asub riigi põhjarannikul ning piirneb läänes Galiciaga, idas Kantaabriaga, lõunas Castilla y Leóniga ja põhjas Biskaia lahega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles