Video: vandenõuteoreetikute arvates asub müütiline Atlantis Sahara kõrbes (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm
Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm Foto: wikipedia.org.

Vandenõuteoreetikud on veenudunud, et legendaarne kadunud linnriik Atlantis asub Aafrikas Sahara kõrbes.

Atlantise asukohta on otsitud juba sajandeid ning Vana-Kreeka filosoof Platon (427 – 347 eKr) oli esimene, kes kirjeldas selle kadumist umbes 350. aastal eKr, teatab express.co.uk.

Platoni kuju
Platoni kuju Foto: akg-images / John Hios / akg-images / John Hios/Scanpix

Youtube’i kanali Bright Insight teoreetikute arvates viitab Atlantise asukohale Lääne-Aafrikas Mauritaania keskosas asuv Richati struktuur, mida tuntakse ka kui Sahara Silma.

Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm
Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm Foto: Wikipedia.org

Arvatakse, et selle objekti tekitas kunagi Maale langenud asteroid, kuid kuna selle kohta puuduvad tõendid, siis see ei ole kindel.

Teoreetikute sõnul sai Platon müütilise kadunud riigi kohta teada oma õpetajalt Sokrateselt (469 – 399 eKr), kes omakorda oli seda lugu kuulnud riigimees Solonilt (640 – 558 eKr).  Solon käis Atlantise jälgi ajamas isegi Egiptuses ja tal valmis sel teemal poeem «Atlantikos».

Sokratese kuju
Sokratese kuju Foto: akg-images / John Hios / akg-images / John Hios/Scanpix

Soloni arvates hävines Atlantis umbes 11 600. aastal eKr. See sobib triiase ajastu, mis kestis 12 900 – 11 700, geoloogiliste andmetega, sest umbes sel ajal langes Maale kosmiline keha, mis tekitas kliimamuutuse, mille tõttu temperatuurid alanesid ja tekkis jääaeg.

Soloni kuju
Soloni kuju Foto: akg/North Wind Picture Archives / akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Antiikautorite teatel oli Atlantis ringikujuline linnriik ja Sahara kõrbes asuv «silm» on samuti ring. Google Maps andmetel on Sahara Silma diameeter 23,5 kilomeetrit.  Atlantise diameeter oli 127 staadionit ehk 23,49 kilomeetrit.

Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm
Mauritaanias asuv Richati struktuur ehk Sahara Silm Foto: wikipedia.org.

Platoni kirjelduse kohaselt koosnes ümar Atlantis mitmest maismaa- ja veeringist. Lisaks oli selle põhjaosas mägine ala ja lõunas tasandik.

«Mauretaanias asuva Sahara Silma topograafia sobib Platoni kirjeldusega Atlantisest. See struktuur on sellise suuruse ja kujuga, et olla tõenäoline Atlantis,» teatasid vandenõuteoreetikud

Varem on pakutud, et Atlantise jäänused on Atlandi ookeani keskosas, India ookeanis ja Vahemeres. Atlantiseks on peetud ka Kreeka Santorini ehk Thira saart ja Indoneesia Sumatra saart.

Kreeka Thira ehk Santorini saar
Kreeka Thira ehk Santorini saar Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles