Facebooki kasulikkusest: appihüüd ja abi kaugelt päästis Balil rändurite elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Lythcott
Michael Lythcott Foto: gofundme.com

Kaks ameeriklast sattusid Indoneesias Bali saarel hätta, kukkudes kuristikku, kuid nad teatasid endaga juhtunust Facebookis ja abi kaugelt päästis nende elu.

36-aastane Michael Lythcott ja ta samavana reisikaaslane Stacey Eno olid sõitmas mägisel alal mootorolleriga, kui furgoonauto sõitis neist väga lähedalt mööda, teatab nypost.com. 

Michael Lythcott ja Stacey Eno
Michael Lythcott ja Stacey Eno Foto: facebook.com

Lythcott ei märganud kohe, et järsku sõidab ta kuristiku suunas. Mees vajutas küll pidurit, kuid see ei aidanud ja nad kukkusid koos mootorolleriga kuristikku.

Kui Lythcott pärast kukkumist teadvusele tuli, oli ta pikali ja nägi taevast. Ta prillid olid kadunud ja kaitsekiiver peast lennanud. Mees tundis, et ta vasak käsi ei liigu korralikult ning seljas on valu.

Lythcott hüüdis Enot, naine vastas pärast mitut korda hüüdmist. Ka Eno oli saanud vigastada ja ei suutnud end kohe liigutada.

«Arvasin, et suren ja siis sain aru, et mitte keegi ei teadnud meie asukohta. Me olime vigastatud ja me ei mäletanud, kuidas kuristikku sattusime,» meenutas ameeriklane.

Kui Lythcott oli end piisavalt kogunud, hakkas ta otsima telefoni, milles oli kohalik SIM-kaart, kuid see oli kadunud. USA SIM-kaardiga telefon oli alles ja ta kasutas seda, et saata Facebookis sõnum «Help. In danger. Call Police» (Appi. Oleme ohus. Kutsuge politsei). Paar jäi Indoneesia kuristikus olles abi ootama.

«Nägin Mike’i abipalvet vaid paar minutit pärast selle postitamist,» sõnas Aimee Sparks, kellega Lythcott reisis Nepalis.

Spark kontakteerus Facebooki abil Lythcottiga, uurimaks, mis juhtus ja kuidas ta saab abiks olla.

«Ta sõnas, et ärkas järsku keset puid ja ta ei tea, kus on,» lausus naine.

Sparks palus, et Lythcott saadaks oma asukoha koordinaadid, mis ta edastas teistele Facebooki sõpradele. Kanadas Vancouveris elav sõber kontakteerus oma tuttavatega Indoneesias, et nad meest otsima läheksid.

Los Angeleses elav sõber tegi kindlaks Lythcotti täpse asukoha ja Tšehhis Prahas asuv mees otsis Indoneesias oleva USA konsulaadi andmed. Hollandi sõber teatas kahest hätta sattunust Bali politseile.

Lythcott ja ta kaaslane olid kuristikus umbes neli tundi, siis nad päästeti ja viidi haiglasse.

Mees sai raskelt vigatada, talle tehti randme-, kolju- ja kõhuperatsioon. Eno sai kergemalt vigastada, ta vigastused olid eelkõige näopiirkonnas.  

«Reisimine võib mõnikord olla ohtlik ja hirmutav, kuid me ei kavatse sellest loobuda,» teatas Eno meediale.

Eno pääses üsna kiiresti haiglast välja, kuid Lythcott peab veel mõnda aega ravil olema. Ameeriklase sõnul oli tal õnne, et ellu jäi.

Michael Lythcott
Michael Lythcott Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Reisjatepaar käivitas ühisrahastuse GoFundMe leheküljel Lythcotti haiglakulude maksmiseks rahakogumise, kus nüüdseks on juba üle 35 000 dollari (üle 29 000 euro).  Nende eesmärgiks on koguda 60 000 dollarit (51 000 eurot). 

Indoneesiale kuuluv Bali on Väikeste Sunda saarte läänepoolseim saar, moodustades koos naabersaartega Bali provintsi.

Bali saar kaardil (punasega)
Bali saar kaardil (punasega) Foto: Wikipedia.org
Bali saar
Bali saar Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles