President Kersti Kaljulaid tunnistab, et on langenud diskrimineerimise ohvriks ja avaldab, miks tema abikaasat nii vähe näha on (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljulaid: Ukraina terrorimuuseum Dnipros tuletab valusalt sõda meelde.
Kaljulaid: Ukraina terrorimuuseum Dnipros tuletab valusalt sõda meelde. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Hooaja esimeses «Pealtnägija» saates andis Mihkel Kärmasele intervjuu president Kersti Kaljulaid, kes muuhulgas tõdes, et ka temagi on langenud soolise diskrimineerimise ohvriks.

Oktoobrikuus saab president Kersti Kaljulaidil täis kaks aastat ametis. «Pealtnägijas» tunnistas ta ka, et ametisse astumist ei kahetse. Vastupidi, presidendi töö on olnud väga põnev. 

Kaljulaidi presidentuuri üheks läbivaks jooneks on nõrgematele tähelepanu pööramine ja nende aitamine. Samuti on president tõstnud jõuliselt fookusesse ka perevägivalla.

Mihkel Kärmase küsimusele, kas ka Kaljulaid on kunagi kogenud ahistamist või diskrimineerimist, vastast president viimasele jaatavalt.

«Diskirmineerimist ikka olen. Tulid valimised Euroopa Kontrollikojas ja meil kontrollkojas olid kõikide auditikodade juhid valitud ametites. Tuli uus kolleeg majja. Me keegi ei olnud temaga tuttavad. Küsisin temalt, et kas ta toetaks mind võib-olla. Ta isegi ei tahtnud rääkida, ütles, et toetab teist kandidaati, sest ta on mees,» meenutas president.

«Selle vastu ei saa, et aeg-ajalt meid keegi kitsarinnaline inimene mingisuguse tunnuse järgi diskrimineerib,» lisas ta.

Kärmase sõnul kirjeldab ebavõrdsust ka kasvõi see, et naisriigipea puhul analüüsivad paljud moeeksperdid ja etiketigurud alati kogu riietust ja välimust, ent mehed pääsevad kergemalt.

«Jah, mul on neist väga kahju. Nemad ei saagi teada, kas nad käivad ka hästi riides ja kas nad on kenad või ei ole," vastas seepeale president.

Kärmas tõi välja ka, et kuigi Georgi-Rene Maksimovski on olulistel sündmustel presidendi kõrval, pole presidendi abikaasa tegelikult avalikkuses kõrget profiili võtnud.

«See on olnud meie arusaam sellest, milline on presidendi abikaasa roll. Toetada seal, kus protokollaarsed kohustused seda ette näevad ja nõuavad ning muul ajal toetada mind ja meie peret teisel moel. Meile tundub, et see on paras,» selgitas president. 

Samuti lükkab president ümber väite, nagu Maksimovski ei naudiks seda rolli. «Tal on olnud väga palju toredaid kohtumisi, kus ta on olnud abikaasade programmil,» sõnas president. Lisades, et seda programmi näidatakse harva televiisorist, aga et abikaasa teeb seda hea meele ja mõnuga.

Vaata täispikka «Pealtnägija» saadet SIIT!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles