Maria õppis Taanis ära head kombed ja usalduse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Faust
Maria Faust Foto: ERR

Maire Aunaste juhitud ETV sarja «Meie Euroopas» viimase eestlasena külastati Saaremaalt pärit Maria Fausti Kopenhaagenis.

Maria otsustas pärast muusikaõpinguid koos oma saksofoniga Taani jäädagi.

Naissaksofinisti elu varjupooleks võib pidada raskusi partneri leidmisel - keeruline on kohata kedagi, kes seda tuututamist välja kannataks. Sel aastal läks Marial õnneks ja ta sai mehele. Abikaasa Adam on elu aeg kontrabassi mänginud ning ainult seda ta oskabki. Naelte seina löömise ja WC-pottide parandamisega saab Maria ise hakkama.

Maria hakkas lastemuusikakoolis hoopis klaverit õppima, kuid varsti sai selgeks, et nii ei saa ta improviseerida. Saksofoni valiski ta kõige suuremat loomingulist vabadust silmas pidades. Nii hakkas teda pigem džässi poole kiskuma.

«Surnud ei ole ju,» ütles Maria, et muusikuna elab Taanis ära küll. Mersut tal küll pole, oma korterit samuti mitte, kuid mingis mõttes ongi need väheolulised. Maria jaoks on tähtsam teha seda, mis talle meeldib.

Maria teenib elatist muusikat kirjutades, õpetades ja kontserte andes. Ta õpetab klaverit teismelistele, kellest enamik on sisserändajad.

Taanis on probleem immigrantidega päris sügav, eriti nende silmis, kes elavad kusagil maal ja pole varem näinud araablasi. Sisserändajatel seevastu on raskusi oma koha leidmisel ja see paneb neid tihtipeale pahandust tegema.

Maria arvates on nad hingelt haiged. Ta usub, et mistahes loominguline tegevus aitab inimest: «Ükspuha, kui kalk hing tal on, kui ta on loominguline, siis tal on veel lootust.»

Muusiku sõnul vahetavad paljud eestlased kodumaad selle väiksuse pärast. Teine sort on need, kes lähevad lihtsalt ennast tundma õppima. «Minu puhul ei oska välja tuua, kas olen seikleja või see, kelle jaoks on Eesti liiga väike,» sõnas Maria. Ta tunnistas, et 23-aastaselt ära rännates ei pidanud ta kodumaad väikseks, sest tal polnud aimugi, mis mujal toimub.

Ta ei leidnud Eestis muusikalisi mõttekaaslasi. Asi polnud selles, et eesti muusikud oleks kehvad, vaid lihtsalt nišiasjade tegijaid oli vähe.

Taanisse tulles oli Maria jaoks alguses kõige raskem heade kommete õppimine. Teine asi oli usaldus.

Muusik tunnistas, et Eestile mõeldes tuleb tal vahel koduigatsus peale. Kõige rohkem tunneb ta puudust Saaremaast ja lähedastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles