Meessoost meditsiiniõed on keskmisest mehelikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meesoost meditsiiniõed on keskmisest mehelikumad
Meesoost meditsiiniõed on keskmisest mehelikumad Foto: SCANPIX

Hoolimata levinud stereotüübist, et meditsiiniõe elukutset peetakse naiselikuks, näitas uuring, et meessoost meditsiiniõed on keskmisest mehelikumad mehed.

USA East Tennessee ülikooli uuringus võrreldi meditsiiniõeks õppivate meeste ja teisi ameteid ülikoolis õppivate meeste maskuliinsust, kirjutab Live Science.

«Meditsiiniõeks lähevad õppima väga maskuliinsed mehed. See lükkab ümber levinud arvamuse, et meditsiiniõe amet on naistekeskne ja feminiinne,» seisab väljaandes American Journal of Men`s Health avaldatud artiklis.

Uurijate sõnul arvatakse siiani, et meessoost meditsiiniõed on üsna naiselikud ja pehmed. Selle tõttu on nii mõnigi mees, kes on soovinud meditsiiniõeks õppida, neist õpingutest loobunud. Samuti tekitavad eelarvamused nende ameti suhtes meessoost meditsiiniõdedele stressi.

«Sellest on kahju, sest tervishoiualal peaks olema mõlemast soost töötajaid, siis on ravi efektiivsem,» selgitati.

Uuringus osales 109 meditsiiniõeks õppivat üliõpilast ning teisi ameteid õppivaid üliõpilasi.

Katsealustele näidati nimekirja 30 isikuomadusega, nagu näiteks kaastundlik, otsekohene ja õrn, ning paluti näidata, millised neist omadustest käivad nende kohta. Skaala vahemik oli 1 – 7.

Kümme isikuomadust olid stereotüüpselt meestele omased, kümme naistele ning kümmet sai liigitada mõlemale soole omaseks.

Keskmine maskuliinsuse näitaja oli meessoost meditsiiniõdedeks õppijatel 5,3 (maksimum seitse). Teiste alade meesoost õppijatel aga 4,9.

Samas aga hindasid meessoost meditsiiniõdedeks õppijad, et neil on naiselikke jooni rohkem -  5,5.  Samas teisi elualasid õppivatel meestel oli naiselike joonte näitaja 5,2.

Uuring näitas, et katsealused, kellel oli maskuliinseid ja feminiinseid jooni võrdselt, olid androgüünsete kalduvustega.

Uurijate sõnul suudavad meesoost meditsiiniõed väljendada teistest meestest paindlikumalt nii meestele kui naistele omaseid jooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles